Pörög az adófizetők "ingyencirkusza": majmokat lát Matovič a parlamentben

2017. december 1. - 14:16 | Belföld

Nagyot ment ma Igor Matovič (OĽANO) a parlamentben, aki több ízben - amolyan aranyos szlovák megoldással, kicsinyítőképzősen lemajmozta (pontosabban majmocskázta) a kormánypárti képviselőket. 

Pörög az adófizetők "ingyencirkusza": majmokat lát Matovič a parlamentben
Fotó: tasr

Az ellenzéki képviselő sutba vágva a májustól megfogadott bojkottos hozzáállását, hosszú kihagyást követően nagy dirrel-durral megjelent a törvényhozásban, hogy aztán kiossza a koalíciós honatyákat. Be is jelentkezett az egészségügyi törvényjavaslat vitájában, hogy beolvasson mindenkinek, aki nem ellenzéki.

Érzékelni lehetett, hogy Matovič már vagy fél éve nem szónokolt a parlament szószékénél, akkora lendülettel vetette bele magát a mondanivalójába. Látszólag a pácienseket és orvosokat érintő kiegészítő rendelési idő nevezetű szakpolitikai kérdéshez szólt hozzá, de kitért a képviselők fizetését érintő témájára is. Mint ismeretes, a parlament kedden elutasította a kormány javaslatát, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják a bérbefagyasztást érintő tervezetet. Az akkor éppen Afrikában tartózkodó kormányfő ezt úgy értelmezte, hogy a képviselők, - a smereseket is beleértve - emelni szeretnék a gázsijukat és ezt nem hagyta szó nélkül, sőt.

Ezt a megmozdulást Matovič úgy jellemezte, hogy amíg Robert Fico, az állatkerti igazgatója külföldre utazott, addig az otthon maradt képviselői, majmocskái fellázadtak ellene és nagyobb jövedelmet követelnek maguknak. Erre a vadaskert dirije rámorgott az állatkáira és azok meg vezényszóra rendezik a soraikat. Az OĽANO első embere bár korrupt tolvajnak nevezte a kormányfőt, de ettől még támogatja Ficot ebben a kérdésben, hogy a miniszterelnök rendre utasította az emberszabású állatkáit. Matovič szerint a képviselőknek minimum addig meg kell elégedniük a mostani javadalmazásukkal, amíg az ország eladósodása meg nem áll.

Az ellenzéki honatya annyira belelovalta magát ebbe a majmocskás, állatkertes hasonlatba, hogy aztán amikor visszakanyarodott az eredeti, egészségügyi témához, azt se tudta eltalálni, hogyan hívják az egészségügyi minisztert. Draker, próbálkozott Tomáš Drucker nevével. Erik Tomáš smeres képviselő is megkapta a magáét, az ő megnevezését pontosan tudja: a legerősebb koalíciós párt egykori szóvivőjét, Fico mostani tanácsadóját egyszerűen a náci propagandaminiszterhez hasonlította, azaz Tomáš a Smer Goebbels-e - véli Matovič.

(sárp)