"Pörölycápa-óvodát" találtak a Galápagos-szigetek közelében

2019. március 13. - 13:17 | Tech

Ecuadori kutatók "pörölycápa-óvodát" találtak a Galápagos-szigetek partjainak közelében. A felfedezés a veszélyeztetett ragadozók figyelemmel kíséréséhez és védelméhez járulhat hozzá.

"Pörölycápa-óvodát" találtak a Galápagos-szigetek közelében
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Eduardo Espinosa, a projekt vezetője elmondta, hogy 20 fiatal pörölycápára bukkantak Santa Cruz szigetének mentén, ezek közül ötre sikerült jeladót rögzíteni.

"Az a terület, ahol a fiatal állatok életük első két-három évét töltik, nagyon fontos nemcsak a Galápagos-szigetek számára, hanem világszinten is, mivel reményt ad a faj védelmére és megőrzésére"

- mondta el a szakértő.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a pörölycápákat veszélyeztetett fajként tartja számon, miután egyedszámuk az egész világon erőteljesen lecsökkent az elmúlt években. Sebezhetőségük oka az, hogy viszonylag ritkán szaporodnak, valamint gyakran akadnak bele a halászhálókba, uszonyuk pedig keresett árucikk az ázsiai piacon.

Alex Harn, a San Franciscó-i Egyetem kutatójának véleménye szerint a cápák valószínűleg a kontinens partvidékéhez közeli vizekben hozzák világra utódaikat, így a szigetek menti "óvoda" a kutatások új útját nyitja meg.

(MTI)

Címkék: Galapagos-szigetek