Portugália megnyitja a járvány miatt lezárt a spanyol határt

2021. április 30. - 15:28 | Külföld

Portugália három hónap után újra megnyitja szárazföldi határát Spanyolországgal, és az ország nagy része május 1-jén a koronavírus-járvány miatti szigorítások lazításának utolsó fázisába lép.

"Ez nem jelenti azt, hogy azt gondolhatjuk, hogy a járványnak vége" - jelentette ki Antonio Costa portugál kormányfő. "Semmire nincs garancia, napról napra küzdünk" - tette hozzá.

Szombattól az eddig korábban záró vendéglátóhelyek 22.30-ig lehetnek nyitva, és újraindulhatnak a sporttevékenységek is. Férőhelykorlátozással ugyan, de ismét lehet bent és kint is nagyobb rendezvényeket tartani. Az esküvők és keresztelők a helyek felének megtöltésével tarthatók majd a jelenlegi 25 százalékos korlát helyett. A 278 portugáliai önkormányzatból 270 a nyitás utolsó szakaszába lép, a kormány pedig a jövőben két hét helyett hetente vizsgálja felül a járványvédelmi intézkedéseket.

Portugáliában januárban vezettek be szigorú korlátozásokat, amikor a járvány tetőfokára hágott, az ország egészségügyi rendszere pedig az összeomlás szélére jutott. A lazítást március közepén kezdték, azóta az iskolák, az éttermek, kávézók, bevásárlóközpontok és múzeumok is megnyitottak, de kötelező fertőzésvédelmi előírások vannak érvényben.

A 10 millió lakosú Portugáliában 836 033 esetet jegyeztek fel, és 16 974 ember halt bele a koronavírus-fertőzésbe.

(MTI)