Postafiókcégek szivattyúztak ki 24 millió eurónyi Covid-segélyt a szlovák államkasszából!

2021. október 21. - 16:58 | Belföld

A Ján Kuciak Invesztigatív Központ leleplezte, hogy a pezinoki munkaügyi hivatalon keresztül ismeretlen hátterű postafiókcégek hívtak le mintegy 24 millió eurónyi Covid-segélyt.

Postafiókcégek szivattyúztak ki 24 millió eurónyi Covid-segélyt a szlovák államkasszából!
Illusztráció

Az invesztigatív központ közölte, hogy 28 ilyen cégről van szó, melynek tulajdonosai többnyire külföldiek, görög és horvát állampolgárok. Közös nevezőjük, hogy mindannyian a pezinoki munkaügyi hivatallal kötöttek szerződést az állami járványügyi elsősegélyről (pandemická prvá pomoc), és a pénzt idén június és augusztus között fizették ki számukra visszamenőleg a 2020 októbere és 2021 májusa közötti időszakra.

A cégeknek nem ismert a zárszámadásuk, nem tudni, mennyi alkalmazottjuk van, többnek közülük pedig adótartozása is van Szlovákiában.

A szlovák munkaügyi minisztérium és a munkaügyi központ ennek kapcsán közölték, hogy az állami elsősegélyért folyamodó cégeknek alá kell írniuk egy becsületbeli nyilatkozatot, mellyel igazolják, hogy a kérvényükben megjelölt adatok megfelelnek a valóságnak.

A szervek szerint lehetetlen minden egyes adatot leellenőrizni egy formálisan helyesen kitöltött kérvényen, melyhez az említett becsületbeli nyilatkozatot is mellékelték. Hozzátették, hogy a kérvényezőket ugyanakkor figyelmeztették, hogy véletlenszerű ellenőrzéseket mindenesetre tartani fognak.

A járvány kezdete óta ugyanakkor már összesen 1,36 millió kifizetés keretén belül mintegy 2 milliárd eurót utaltak ki a segélyprogramon belül.

A két intézmény jelezte, tudatában vannak, hogy a segélyprogrammal visszaélhettek, ugyanakkor szerintük úgy állították be az egyes belső ellenőrzési mechanizmusokat, hogy azok segítségével leleplezhetők a visszaélések. Elárulták, hogy éppen ennek köszönhető, hogy ezt a mostanit is észlelték, és már jelentették a büntetőjogi szerveknek. Kérdés azonban, hogy a pénz nyomát lehetséges-e még visszakeresni.

(TASR/Čas.sk)