Pozsony és Bécs nem biztos, hogy megvárja az európai megoldást, így kétoldalúan könnyítenék a két ország közötti forgalmat

2021. május 4. - 16:36 | Belföld

Sebastian Kurz osztrák kancellár reményét fejezte ki Eduard Heger szlovák miniszterelnöknek kedden, hogy a koronavírus-járvány legyőzése után a kétoldalú osztrák-szlovák gazdasági kapcsolatok "gyorsan visszatalálnak a válság előtti szintre és volumenre".

Pozsony és Bécs nem biztos, hogy megvárja az európai megoldást, így kétoldalúan könnyítenék a két ország közötti forgalmat
Fotó: TASR/AP

Az osztrák kormányfő Bécsben fogadta a hivatalába egy hónappal ezelőtt beiktatott Hegert. A tanácskozás után tartott közös sajtótájékoztatón Kurz kiemelte a két ország közötti hagyományosan jó gazdasági kapcsolatokat, megemlítette kétezer osztrák vállalat szlovákiai jelenlétét, és szólt az ingázók helyzetéről is. Kijelentette, hogy mindkét országban csökkenő tendenciát mutatnak a járványügyi mutatók, és jól halad az oltási kampány.

Közös célként említette meg az Európai Unión belüli utazási szabadság mielőbbi helyreállítását, és megköszönte szlovák kollégájának, hogy az uniós fórumokon hasonló véleményt fog képviselni a témában. Hozzátette, hogy amennyiben belátható időn belül nem születik közös európai megoldás, elképzelhetőnek tartja, hogy Szlovákiával bilaterális egyezmény keretein belül könnyítsék meg a két ország közötti személy- és áruforgalmat.

Heger "kulcsfontoságú partnernek" nevezte Ausztriát, és hangoztatta, hogy a jószomszédi kapcsolat további erősödését várja. Kiemelte, hogy Ausztria 6,6 milliárd euróval már jelenleg is a harmadik legnagyobb befektető Szlovákiában. Üdvözölte, hogy az úgynevezett zöld útlevél tekintetében mindkét ország a közös uniós megoldás híve, és hozzátette, hogy együttesen a minden tagállamra érvényes, kompatibilis utazási szabályozást fogják támogatni.

Heger egyúttal meghívta Sebastian Kurz kancellárt Szlovákiába, és reményét fejezte ki, hogy erre mihamarabb sor kerül, hiszen hivatalban lévő osztrák kancellár 2014 óta nem járt országában. A szlovák kormányfő Bécsben találkozik Alexander Van der Bellen köztársasági elnökkel is.

MTI