Pozsony és a Dunaszerdahelyi járás egyedüliként lesz piros, egyre több régiót kebelez be a feketeség

2021. november 16. - 14:09 | Régió

Hétfőtől (november 22.) 54 járás tartozik majd a Covid-automata szerinti fekete besorolásba, és már csak kettő lesz piros.

Pozsony és a Dunaszerdahelyi járás egyedüliként lesz piros, egyre több régiót kebelez be a feketeség
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Hétfőtől tehát 54 járásban lesznek érvényben a legszigorúbb intézkedések, 19 pedig bordó besorolásba tartozik majd.

Ezen a héten még Pozsony mellett a Dunaszerdahelyi, a Komáromi és a Vágsellyei járás tartozik piros besorolásba, utóbbi kettő viszont jövő héttől már bordóra vált. A főváros mind az öt járása, valamint a Dunaszerdahelyi járás viszont marad pirosban.

A piros járásokban az éttermek még az oltottakat és az OTP-rezsimbe (oltott, tesztelt, fertőzésen átesett) tartozókat is beengedhetik, oltott rezsimben korlátlan kapacitással engedhetnek be embereket a nyilvános rendezvényekre, OTP-üzemmódban viszont csak jelentős korlátozások mellett.

A bordó fázisban az oltatlanok már nem mehetnek éttermekbe, ételt csak elvitelre vásárolhatnak. A Covid-automata szerint 21 és 5 óra között kijárási korlátozásnak kellene érvényben lennie, viszont nincs kihirdetve az ehhez szükséges veszélyhelyzet.

A fekete járásokban csak elvitelre adhatnak ki ételt a beoltottaknak is, a tömegrendezvényeken pedig csak oltottak vehetnek részt 100 főig. A kijárási korlátozásnak itt már napközben is érvényben kellene lennie, de ehhez ugye szükségeltetik a már említett veszélyhelyzet.

Kilenc járásban (Vranov nad Topľou, Čadca, Stropkov, Sobrance, Brezno, Topoľčany, Medzilaborce, Detva, Spišská Nová Ves) több mint 40 százalékos a pozitivitás, ami azt mutatja, hogy a vírus közösségi szinten terjed. Ez azt jelenti, hogy az emberek már nem is tudják, kitől kapták el a fertőzést.


Forrás: DenníkN


A járások elosztása hétfőtől (november 22.) a Covid-automata szerint:

Piros: Pozsony I-V, Dunaszerdahely

Bordó: Dolný Kubín, Galánta, Komárom, Malacky, Myjava, Námestovo, Nyitra, Pezinok, Eperjes, Rozsnyó, Ružomberok, Sabinov, Szenc, Skalica, Vágsellye, Trencsén, Nagyszombat, Zlaté Moravce, Zsolna

Fekete: Bánovce nad Bebravou, Besztercebánya, Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Gelnica, Hlohovec, Humenné, Ilava, Késmárk, Kassa-vidék, Kassa I-IV, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Léva, Lőcse, Liptószentmiklós, Losonc, Turócszentmárton, Medzilaborce, Nagymihály, Nové Mesto nad Váhom, Érsekújvár, Partizánske, Pöstyén, Poltár, Poprád, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Nagyrőce, Rimaszombat, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Nagytapolcsány, Tőketerebes, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Nagykürtös, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zólyom


(DenníkN)