Pozsony megye nem gatyázik, tiszta erőből teszteli a szociális otthonban dolgozókat

2020. április 20. - 16:17 | Régió

Pozsony megye önkormányzata hétfőn megkezdte a szociális otthonok alkalmazottainak tesztelését. Elsőként a Pozsony-újvárosi Sibírka otthonban dolgozókat tesztelték. A továbbiakban a megye a területén működő összes szociális intézmény alkalmazottain és lakóin elvégzik a tesztet – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Lucia Forman, a megyei hivatal szóvivője.

Pozsony megye nem gatyázik, tiszta erőből teszteli a szociális otthonban dolgozókat
Illusztráció (tasr/AP)

„A szociális otthonokban több mint egy hónapja tilos a látogatás, és a lakók sem járhatnak ki. Kizárólag a gondozóik, a terapeuták és a pszichológusok vannak kapcsolatban velük. Ezért kezdtük el felgyorsítani az alkalmazottak tesztelését" - mondta Juraj Droba, Pozsony megye elnöke.

A Sibírka otthon a második a bazini nyugdíjasotthon után, ahol minden alkalmazottat kivizsgáltak. Összesen 46 alkalmazottat teszteltek ebben a létesítményben, akik 17 fogyatékossággal élő lakóról gondoskodnak. 14 szociális létesítmény működik a megye fennhatósága alatt, a napokban mindegyikben elvégzik a tesztelést. „900 alkalmazottat és 1100 lakót tesztelnek koronavírusra" - közölte Forman.

A bazini idősotthon április 11 óta vesztegzár alatt van, a komplexum körül biztonsági övezetet alakítottak ki. Az elmúlt napokban számos lakó és a személyzet több tagjának koronavírus-tesztje lett pozitív, és többen is belehaltak a fertőzésbe. Az eset miatt leváltották Viola Schmidtovát, a nyugdíjasotthon igazgatóját, válságmenedzser vette át az intézmény vezetését, új gondozó, ápoló és terapeuta állt munkába az otthonban. A rendőrség büntetőeljárást indított a bazini otthonban történtek ügyében.

TASR