Pozsony Megye Önkormányzata mentőövet dobott az Arrivának, három forgatókönyv jöhet szóba

2021. november 30. - 13:34 | Régió

Pozsony megye új regionális buszvállalata, az Arriva nem ura a helyzetnek – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Juraj Droba megyeelnök, aki szerint három forgatókönyv jöhet szóba a probléma megoldására.

Pozsony Megye Önkormányzata mentőövet dobott az Arrivának, három forgatókönyv jöhet szóba
Juraj Droba (Fotó: TASR)

Pozsony megyében az Arriva jelenleg 35 százalékos járatkieséssel küzd. „November 15. óta négy százalékos javulást regisztrálhattunk. Kézzelfoghatóbb fellendülést kértem az emberek számára” – nyilatkozta Droba, aki arra kéri a vállalatot, hogy folytasson tárgyalásokat a potenciális alvállalkozókkal a kiesett járatok egy bizonyos részének lefedésére. A megyeelnök szerint a tárgyalások már folyamatban vannak.

Megerősítette, hogy az Arriva a Slovak Lines-szal is tárgyal, amely november közepéig biztosította a regionális buszjáratokat a megyében. Ha az Arrivának sikerülne megegyeznie valamelyik alvállalkozóval, Droba szerint azonnal megoldódna a helyzet.

A megyeelnök szerint a második lehetséges megoldás, hogy az Arriva tovább folytatja az új sofőrök toborzását, ez viszont további néhány hetet vehet igénybe, így ezt nem tartja járható útnak.

A harmadik forgatókönyv, hogy a megye felmondja az Arrivával tíz évre kötött 330 millió eurós szerződést. Droba szerint ezt a lehetőséget is mérlegelték, ám ebben az esetben új pályázatot kellene kiírni, ami legalább hat héttől két hónapig terjedő kiesést eredményezhet a regionális buszközlekedésben a megyén belül.

Éppen ezért a megyeelnök bízik benne, hogy az Arrivának sikerül megegyeznie egy alvállalkozóval, és a helyzet rövid időn belül megoldódik. Megjegyezte továbbá, hogy a keletkezett helyzet miatt az Arriva nem kerüli el a büntetést, ami már most több százezer euróra rúg. Droba hozzátette, hogy Pozsony Megye Önkormányzata kénytelen „tűzoltóként” megfékezni a problémát, aminek keletkezése nem az ő számlájára írható.

Az Arriva november közepén vette át a regionális buszközlekedést Pozsony megyében, de elejétől fogva sofőrhiánnyal küzd, ami járatkieséseket eredményezett. Pozsony Megye Önkormányzata november 26-ig adott haladékot a vállalatnak a kialakult helyzet jelentős részének megoldására. A vállalat az elmúlt napokban közölte, hogy minden tőle telhetőt megtesz, valamint, hogy a helyzet fokozatosan javul.


(TASR/para)