Pozsony önkormányzata arra kéri Čaputovát, hogy ne írja alá Matovič inflációellenes csomagját

2022. május 26. - 11:54 | Belföld

Pozsony városi önkormányzata elutasítja az inflációellenes csomagot, és Zuzana Čaputová köztársasági elnököt is arra kéri, hogy ne írja alá az új törvényt, az újratárgyalás előtt pedig a kormány konzultáljon az önkormányzatokkal.

Pozsony önkormányzata arra kéri Čaputovát, hogy ne írja alá Matovič inflációellenes csomagját
Fotó: TASR

Pozsony önkormányzata helyesnek tartja, hogy a kormány oldani próbálja a drágulások következményeit, de egyben rámutat, hogy a kormány nem oldhatja meg a problémát azzal, hogy az egyes családokat érintő támogatásokat az iskolák, étkezdék, sportpályák, játszóterek, utak, közterületek vagy szociális otthonok fenntartására és fejlesztésre szánt források elszívásával finanszírozza.

Rámutat, hogy az infrastruktúra jelentős részét, amit az emberek nap, mint nap igénybe vesznek, az önkormányzat finanszírozza. Az önkormányzat szerint a kormány ugyan hozzájárul a családok költségvetéséhez, egyúttal viszont megfosztja a gyerekeket a minőségi és elérhető iskoláktól és óvodáktól.

„Néhány család számára bőkezűbb adóbónuszt hoz, de elfedi a tényt, hogy a kormánydöntés végső soron más díjak emeléséhez vezethet, amit így is minden lakos fizetni fog” – tette hozzá.

Az önkormányzat felhívja rá a figyelmet, hogy az elmúlt években Szlovákia más városaival és falvaival megmutatták, hogy rendkívül hatékonyan kezelni tudják a krízisekből fakadó problémákat, legyen szó a koronavírusról vagy az ukrajnai háborúról. Viszont rámutat, hogy az elmúlt években a kormány több olyan törvényt is hozott, amit az önkormányzatoknak kellett finanszírozniuk anélkül, hogy az államtól megfelelő kompenzációt kaptak volna.

Pozsony város önkormányzata arra is felhívja a figyelmet, hogy az önkormányzatok segítettek az embereknek átvészelni a koronavírus-járványt, a kormány viszont a mai napig nem kompenzálta a főváros 46 millió eurós kiesését. „Az igazságos kompenzáció helyett a kormány még többet el akar venni az önkormányzatoktól” – áll a város nyilatkozatában. Meggyőződésük, hogy létezik olyan kompenzációs intézkedés, amely segít a rászoruló családoknak anélkül, hogy veszélybe sodornák az önkormányzatok működését.

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter korábban kijelentette, hogy a jelenlegihez képest nem lesz kevesebb pénzük az önkormányzatoknak, az állam pedig segítő kezet nyújt nekik többféle módon.


TASR/para