Pozsony rendkívül veszélyes régió lett, Nyitrával együtt a fertőzöttebb járások közé került

2021. január 29. - 19:26 | Belföld

Frissítették a legutóbbi tömeges tesztelés végeredményeit, és kiderült, Pozsonyban és Nyitrán rosszabb a helyzet, mint azt korábban gondolták.

Pozsony rendkívül veszélyes régió lett, Nyitrával együtt a fertőzöttebb járások közé került
Fotó: TASR - illusztráció

Marek Krajčí egészségügyi miniszter a péntek esti sajtótájékoztatóján közölte, frissítették a legutóbbi tömeges tesztelés végeredményeit, így nőtt az elvégzett tesztek és a pozitív esetek száma is. Összesen egészen pontosan 2 974 323 tesztet végeztek el, ebből pedig 36 978 lett pozitív.

A véglegesítést követően azért volt szükség frissítésre, mert az egyes mintavételi helyekről későn érkeztek be az adatok az Egészségügyi Információk Nemzeti Intézetéhez (NCZI) – jegyezte meg Krajčí.

A miniszter közölte, a kormányhatározat módosítását kéri azzal kapcsolatban, hogy Nyitrán és Pozsonyban február 3-tól ne kelljen felmutatni a negatív tesztet. A végeredmények ellenőrzésekor ugyanis kiderült, hogy ezekben a régiókban magasabb a pozitivitás, Pozsonyban 1,3, Nyitrán pedig 1,01 százalék. Ezáltal mindkét járás a fertőzöttebb (vörös) járások közé került, mivel azonban az állam csak ma közölte ezeket az információkat, a hétvégén nem kötelesek megtartani a tömeges tesztelést.


Fotó: TASR

Matúš Vallo pozsonyi polgármester időközben tájékoztatta Krajčít arról, hogy elegendő kapacitást biztosítanak arra, hogy az emberek önkéntes alapon bármikor teszteltethessék magukat.

A miniszter kiemelte, Pozsony jelenleg rendkívül veszélyes régió, ezért fontos, hogy az önkormányzat a saját érdekükben letesztelje a lakosságot.

Az állam azoknak a járásoknak is megtéríti a teszteléssel járó költségeket, amelyek a kevésbé fertőzött járások közé tartoznak, de mégis úgy döntenek, hogy megszervezik a tömeges tesztelést.

A végeredmények frissítése után lecsúszott a legrosszabb járások listájáról a Dolný Kubín-i a Liptószentmiklósi (Liptovský Mikuláš), ezért ezekben a járásokban nem kell megtartani a hétvégi tesztelést.


(DenníkN/para)