Pozsonyba ingázók, itt a közlekedési világvége! Az első félév kritikus lesz

2019. január 21. - 13:34 | Régió

Februártól jelentős forgalomkorlátozások várhatók Pozsonyban a D4-es autópálya és az R7-es gyorsforgalmi út építése, valamint a Malomligeti (Mlynské nivy) út átépítése miatt.

Pozsonyba ingázók, itt a közlekedési világvége! Az első félév kritikus lesz
Illusztráció

Erről Matúš Vallo főpolgármester tájékoztatott hétfőn, aki egyben felszólította a lakosságot, hogy a következő hónapokban részesítsék előnyben a tömegközlekedést.

A legnagyobb forgalomkorlátozások a Prievoz kereszteződés átépítésével, illetve a pozsonyi D4/R7-es elkerülőút építésével összefüggésben várhatók. A Malomligeti utat a földalatti körforgalom építése miatt fél évre teljesen lezárják, az év második felében pedig csak a városi tömegközlekedés járatait fogják beengedni az utcába. A Kikötői híd térségében az építkezés várhatóan két évig fog tartani, és hat szakaszból fog állni. A közlekedésre gyakorolt hatás szakaszonként csökkenni fog, ígérte Vallo.

A forgalomkorlátozások leginkább Főrév (Ružinov) városrészt fogják érinteni, azon belül a Gagarinova, Landererova és Bajkalská utcákat. „A Bajkalská utcában a becslések szerint 200 százalékkal fog nőni a forgalom sűrűsége, vagyis háromszor annyi autó fog itt közlekedni, mint ma. A korlátozások minden főrévi sugárút forgalmára hatással lesznek, így a Gagarinova, Trnavská, Vajnorská és Ružinovská utcákra is. Az, amit ma a legrosszabb közlekedési helyzetként élünk meg naponta kétszer, reggel és este, a várokozások szerint az egész napra ki fog terjedni” – figyelmeztetett Martin Chren, a főrévi polgármester.

A magisztrátus az érintett hivatalokkal és a rendőrséggel együttműködve különféle intézkedéseket vezet be a korlátozások következményeinek enyhítése végett. A Gagarinova utcában két buszsávot fognak elkülöníteni, melyeket a városi tömegközlekedés járatai mellett a távolsági buszok is használhatnak majd. A Malomliget térségében a városi tömegközlekedést a Páričková utcába fogják terelni. A magisztrátus további száz parkolóhellyel tervezi bővíteni a vereknyei (Vrakuňa) temető melletti parkolót, továbbá létesítenek egy P+R parkolót a Baltská utcában is. Összesen így több mint 550 parkolóhely fog a sofőrök rendelkezésére állni, a városi tömegközlekedés megállóihoz közel.

A Dunahidas irányából érkező autósok számára a vereknyei vasúti megálló mellett terveznek P+R parkolót létesíteni. A város további helyeket keres, amelyek alkalmasak ilyen jellegű parkolók kialakítására.

Az Uzbecká-Vrakunská kereszteződésbe olyan intelligens jelzőlámpákat telepítenek, amelyek előnyben fogják részesíteni a városi tömegközlekedés járatait. Néhány kereszteződésben rövid buszsávokat is kialakítanak. Vallo azt ígérte, néhány napon belül intenzív tájékoztató kampányt indítanak a korlátozásokról.

A pozsonyi forgalomkorlátozásokra a rendőrség is készül. A közlekedést a korlátozások idején rendőrségi helikopter és a kereszteződésekben felszerelt kamerarendszerek segítségével is nyomon követik majd. A legkritikusabb szakaszokon a rendőrök járőrözni is fognak. A pozsonyi rendőrség Eperjesről, Kassáról, Besztercebányáról és Zsolnáról is hív erősítést, hogy képes legyen megbirkózni a kritikus közlekedési helyzettel a fővárosban.

tasr