Pozsonyban bemutatják a nyilvánosságnak III. András király privilégiumait

2019. április 9. - 16:06 | Kultúra

A főváros magisztrátusa az idei Pozsonyi Városi Napokon először mutatná be a széles nyilvánosságnak a Pozsonyhoz kötődő első ismert eredeti okiratot, a III. András király által kibocsátott városi privilégiumokat.

Pozsonyban bemutatják a nyilvánosságnak III. András király privilégiumait
Fotó: Teraz.sk

Az információt a pozsonyi főpolgármester, Matúš Vallo is megerősítette a Tablet.TV Főváros című műsorában.

„Ő volt az a király, aki a faluból várost csinált, és 22 privilégiumot adományozott Pozsonynak. Annak, akit érdekel a főváros történelme, látnia kell ezt az okiratot, hiszen az egyik legfontosabb mérföldkőről van szó”

– magyarázta Vallo.

Peter Hyross, a Pozsonyi Városi Múzeum igazgatója hozzátette: a szóban forgó dokumentum az egyik legjelentősebb, Pozsony történelméhez kötődő forrás, ezért csak szigorú biztonsági intézkedések mellett mutatják be a nyilvánosságnak. A pergamenlevelet eddig a városi levéltár széfjében őrizték.

III. András privilégiumai a városi múzeumban lesznek megtekinthetők kilenc napig, április 26-tól, péntektől május 5-ig, vasárnapig. Hyross emlékeztetett: a városi napok alkalmából, április 27-én és 28-án ingyenesen látogatható a múzeum, ha azonban túl nagy lesz az érdeklődés, a múzeum szabályozni fogja a látogatók számát.

Az idei Pozsonyi Városi Napok egyik különleges kísérő rendezvénye a Matúš Vallo polgármester által vezetett, szervezett városnézés lesz az Óvárosban (Staré mesto). A részletes programot a magisztrátus a napokban teszi közzé a főváros hivatalos honlapján.

TASR

Címkék: Pozsony, Matús Vallo