Pozsonyban is lehetett érezni a bécsi földrengést

2021. április 20. - 09:51 | Belföld

Szlovákiában is érezték az ausztriai Bécs közelében regisztrált földrengést keddre virradóra.

Erős földrengés volt keddre virradó éjszaka az alsó-ausztriai Bécsújhely (Wiener Neustadt) néhány övezetében, a Bécsi-medence déli peremén. Az APA osztrák hírügynökség beszámolójában azt írta, hogy a helyi meteorológiai és földtani szolgálat szerint 0 óra 57 perckor 4,3-as erősségű földrengést mértek – írtuk korábban.

A földmozgás tapasztalható volt az osztrák fővárosban, Bécsben, valamint az alsó-Ausztriai Sankt Pöltenben, de érkeztek jelentések Pozsonyból is – közölte Kristián Csicsay, a Szlovák Tudományos Akadémia Földtani Intézetének munkatársa.

Hozzátette, a földrengést a szeizmikus állomások országos hálózata is rögzítette.

Pozsonyban hajnali 1 óra környékén lehetett érezni a földmozgást, elsősorban Ligetfaluról (Petržalka) érkeztek jelentések. Egyelőre csak a fővárosból jelentették, hogy észlelték a földrengést.

Csicsay szerint nem kizárt, hogy további jelentések érkeznek. Az embereket arra kérik, ha észlelték a földrendést, töltsék ki a makroszeizmikus kérdőívet a zemetrasenia.sk oldalon.

Legutóbb március végén keletkezett földrengés Bécstől délre. Akkor Szlovákiában 65 bejelentés érkezett – a legtöbb Pozsonyból, de érezték Rovinkán, Dénesden (Dunajská Lužná), Bazinban (Pezinok), Modrán és Somorján is.


(TASR/MTI/para)