Pozsonyban lényegesen megnőtt a fertőzöttek száma, ezért szigorúbb óvintézkedéseket vezetnek be a városban

2020. július 11. - 15:01 | Régió

Pozsony városa több intézkedést is bevezet a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Pozsonyban lényegesen megnőtt a fertőzöttek száma, ezért szigorúbb óvintézkedéseket vezetnek be a városban
Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

Az elmúlt napokban megnőtt az országban, így Pozsonyban is a koronavírus-fertőzöttek száma. Pénteken nyolc új eset volt a Pozsonyi járásban, csütörtökön kettő és szerdán 11.

„A helyzet alakulása miatt új intézkedéseket vezetünk be a lakosság, különösen az idősek védelme érdekében"

- mondta a TASR-nek Katarína Rajčanová, Pozsony szóvivője.

A világjárvány első hulláma óta már tudják, hogy a vírus nagyon könnyen veszélybe sodorhatja az időseket, az őket gondozó intézményeket. „Éppen ezért szigorúbb intézkedéseket vezetünk be az idősotthonokban. A hét ilyen létesítményünk közül négyben, ahol súlyos betegeink és fekvő betegeink vannak, sokkal jobban odafigyelünk az óvintézkedések betartására. Július 15-től a látogatások korlátozását tanácsoljuk. Ez alól kivételt képeznek a végső stádiumban lévő betegeink” – nyilatkozta a szóvivő.

Az önkormányzat elmondása szerint tisztában van ezen intézkedések nehézségeivel és következményeivel, éppen ezért igyekszik bebiztosítani a szükséges technológiai hátteret annak érdekében, hogy a betegek tartani tudják a kapcsolatot szeretteikkel.

Az önkormányzat különös figyelmet kíván szentelni azon idősgondozó intézmények alkalmazottainak, akik a közelmúltban elutaztak valahova.

Abban az esetben, ha az állam nem engedélyezi számukra a COVID-19 ingyenes tesztelését, miután külföldről visszatértek, a város felajánlja számukra ezt a lehetőséget.

A szóvivő továbbá elmondta, folyamatosan figyelmeztetik a létesítmények alkalmazottait az egészségügyi óvintézkedések betartásának fontosságára.

Szigorúbb előírásokat vezetnek be továbbá a pozsonyi városházán is.

Az alkalmazottaknak nem javasolják a külföldre való utazást. Azok az önkormányzati alkalmazottak, akik külföldről térnek haza, otthoni karanténba vonulnak és igénybe vehetik az otthoni munkavégzés lehetőségét.

„Egy ilyen házi karanténnak minimum hét napig kell tartania. Ha ez idő alatt nem jelentkeznek az illetőnél a koronavírus tünetei, visszatérhet a munkahelyére. Mivel Szlovákiában is vannak epicentrumai a járványnak, azt javasoljuk, hogy az alkalmazottak kövessék a friss híreket és inkább kerüljék el azokat a helyeket, ahol magas a fertőzésszám” – tette hozzá Rajčanová.

(cas.sk)