Pozsonyban lesz az Európai Munkaügyi Hatóság székhelye

2019. június 13. - 11:44 | Belföld

Pozsonyban fog székelni az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA). Erről csütörtökön döntött a Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács Luxembourgban.

Pozsonyban lesz az Európai Munkaügyi Hatóság székhelye
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Ez lesz az első olyan uniós intézmény, amelynek Szlovákiában lesz a székhelye. A Szlovák Köztársaságot a tanács ülésén Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi miniszter képviselte.

Szlovákia Bulgáriával, Lettországgal és Ciprussal versengett az ELA székhelyéért. Eredetileg Románia és Horvátország is pályázott volna.

A munkaügyi tárca az intézményt az autóbusz-pályaudvar és a Landerer utcai, új építésű üzleti központ környékén helyezné el.

Az ELA létesítéséről február 14-én hozott végleges döntést az Európai Parlament, az EU Tanácsa és az Európai Bizottság. Az intézmény fő küldetése az uniós jogok hatékonyabb érvényesítése a határokon átnyúló munkavállalói mobilitás és a szociális biztonság koordinációja területén. Tájékoztatni fogja az állampolgárokat és a cégeket a mobilitással kapcsolatos jogaikról és kötelességeikről, valamint koordinálni fogja a tagállamok közötti együttműködést, főleg a közös ellenőrzésekkel összefüggésben. Az ELA a közvetítő szerepét is be fogja tölteni, ha határon átnyúló vitákra kerülne sor a tagállamok között.

Az előzetes becslés szerint az ELA éves költségvetése 50 millió euró körül alakul majd. Az intézménynél mintegy 140 alkalmazott fog dolgozni, köztük 60 szakértő, akiket az egyes tagállamok küldenek ki. Utóbbiak a nemzeti összekötő tisztviselők szerepét is be fogják tölteni.


(TASR)