Pozsonyhoz közelítenek az ingatlanárak az ország más régióiban is, a szakértők szerint ez messze meghaladja a normális határt

2022. május 26. - 08:22 | Belföld

Az ukrajnai háború sem állította meg az ingatlanok drágulását, Szlovákiában évközi viszonylatban több mint 23 százalékkal nőtt a házak és lakások ára. A saját otthon így sokak számára szó szerint csak álom marad – írja a TV Noviny.

Pozsonyhoz közelítenek az ingatlanárak az ország más régióiban is, a szakértők szerint ez messze meghaladja a normális határt
Illusztráció (Fotó: TASR)

A statisztikák szerint a legnagyobb mértékű drágulást Nagyszombat (11,2 százalék), Besztercebánya (12,2 százalék) és Kassa megyében (15,3 százalék) jegyezték fel. A keleti nagyvárosban például január és március között 15 százalékkal drágultak az ingatlanok. Az ingatlanárak leggyorsabb tempójú növekedését mégis Eperjes megyében jegyezték fel – ezen a téren a Poprádi járás dominál.

Ezáltal egyre több régió kezd közelíteni a pozsonyi árakhoz. Míg a fővárost éveken keresztül összehasonlíthatatlanul drágább ingatlanok jellemezték, az elmúlt hónapokban egyre zsugorodott a szakadék, mostanra pedig már a kerületi városokban is megközelítőleg hasonló árú házakat és lakásokat találhatunk.

Szlovákiában jelenleg egy ingatlan négyzetméterének ára átlagban 2510 euró, ami 500 euróval több, mint tavaly ilyenkor volt. Ennek ellenére ez nem látszott meg az emberek vásárlási kedvén – sokan nem akartak lemaradni az olcsó jelzáloghitelekről, a bankok ugyanis az elmúlt hetekben folyamatosan emelik a kamatlábakat.

A szakértők szerint a házak és lakások ára jelenleg messze a normális határ felett van, az ingatlanpiac a magas rizikóval járó tartományban áll. Az előrejelzések egyelőre semmilyen radikális forgatókönyvet nem jósolnak, de várhatóan lassulni fog a gyors ütemű drágulás.


(tvnoviny.sk)