A Pozsonyi Kerületi Bíróság nem adott igazat Andrej Babišnak

2022. június 14. - 12:09 | Belföld

A Pozsonyi Kerületi Bíróság kedden elutasította Andrej Babiš, korábbi cseh kormányfő keresetét az Štb-nyilvántartással kapcsolatban.

A Pozsonyi Kerületi Bíróság nem adott igazat Andrej Babišnak
Fotó: TASR/AP

Babiš a Nemzeti Emlékezet Hivatala (ÚPN) ellen nyújtott be keresetet, az egykori kommunista Állambiztonsági Szolgálat (Štb) nyilvántartásával kapcsolatban, amelyben maga Babiš is szerepel.

A keddi tárgyalás a korábbi cseh kormányfő távollétében zajlott.

Az Andrej Babis és az ÚPN között 2012-ben kezdődött peres eljárás előzménye, hogy az 1939 és 1989 közötti önkényuralmi rendszerek bűntetteinek dokumentációját és nyilvánosságra hozatalát végző intézmény közzétette az egykori csehszlovák kommunista Állambiztonság (Štb) egy ügynök-listáját, amelyen Andrej Babis is szerepel.

A szlovák származású cseh politikus személyiségi jogainak megsértésére hivatkozva pert indított az ÚPN ellen, azt állítva, hogy neve jogosulatlanul szerepelt az ŠtB listáin. Először a pozsonyi járási, majd kerületi bíróság hozott döntést, majd a fellebbezések és panaszok nyomán az ügy a Legfelsőbb Bíróság, aztán az Alkotmánybírósághoz is eljutott. Az utóbbi 2017 októberében - eljárási hibákra, jogtalanul felvett tanúvallomásokra hivatkozva - semmisnek mondta ki a korábbi ítéleteket, és az ügyet újratárgyalásra visszautalta a kerületi bírósághoz.


(TASR/MTI)