Pozsonyi kettős gyilkosság: a társadalom radikalizációjáért az "olyan politikusok is felelősek, mint Gyimesi György"

2022. október 13. - 13:51 | Belföld

Egymás után ítélik el a szlovákiai magyar politikusok is azt a szerdán este történt gyűlölet-bűncselekményt, amikor egy 19 éves fiú valószínűleg az apja fegyverével megölt két embert egy pozsonyi melegbárban.

Pozsonyi kettős gyilkosság: a társadalom radikalizációjáért az "olyan politikusok is felelősek, mint Gyimesi György"
Fotó: TASR

Rigó Konrád azt írja a közösségi oldalán, hogy az elkövető több éve azon kattogott, hogy hogyan öljön meg zsidó és meleg fiatalokat és tegnap megtette és büszke volt rá. A Szövetség politikusa megjegyzi, hogy ma nagyon elkeseredettek lehetünk, mert "állandóan azt szajkózzuk, hogy a gyűlölet szavakkal kezdődik, de ha nem állítjuk meg a szavaknál, akkor az tettekké fajul. Vesztésre állunk azokkal szemben akik a kirekesztésre, az elutasításra, a gyűlöletre építenek. Könnyű, könnyelmű de felelőtlen és végtelenül gonosz dolog a gyűlöletet használni a közbeszédben. Politikában pedig ettől aljasabb cselekedet nincs."

A Szövetség is kiadott egy nyilatkozatot, miszerint "olyan időket élünk, amikor a társadalmat a gazdasági és az energiaválság miatt szétfeszíti a bizonytalanság és a jövőtől való félelem. Ilyenkor sokkal könnyebb gyűlöletet szítani mások iránt, mint békeidőkben. Ezért fontos, hogy a társadalom most összefogjon és határozottan elítélje a gyűlöleterőszak minden megnyilvánulását."

Simon Zsolt egyenesen azt állítja, hogy "a társadalom radikalizációjáért egy bizonyos mértékig az olyan politikusok is felelősek, mint Gyimesi György és Tomáš Taraba, akik a szivárványos zászló részleges betiltásával kapcsolatos javaslatukkal szították a gyűlöletet. A Magyar Fórum vezetője úgy véli, "a politikusok megnyilvánulásainak súlya van és hatást gyakorolnak a társadalomra. A szélsőségeseknek meg semmi keresnivalójuk a politikában, és főleg nem a végrehajtó hatalomban. A jelenlegi kormány azonban pont az ilyen személyek gatyamadzagján lóg."

Mintha csak érezte volna, hogy muszáj valamit mondania, megszólalt az OĽaNO színeiben képviselősködő Gyimesi György is. Jó tudni, hogy ő is a "lehető leghatározottabban" elítéli "a bárki ellen irányuló faji, nemzeti vagy egyéb indíttatású támadást", ráadásul őszinte részvétét fejezi ki az elhunytak családjainak. De a fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy "ugyanakkor azt is elutasítom, hogy két ember megbocsáthatatlan halálából politikai tőkét kovácsoljanak."

Ami meg a Gyimesi nevével fémjelzett törvénymódosítást illeti, annak célja az volt, hogy betiltsák a szivárványos zászló kifüggesztését a legtöbb középületre, köztük állami és önkormányzati szervek épületeire, beleértve például a kisebbségek jogait védő ombudsmanét is, amely javaslatot még az OĽaNO elnöke, Igor Matovič pénzügyminiszter helyeselt. Október elején aztán a szlovák parlament már első olvasatban megakasztotta a meleg büszkeség jelképe kifüggesztésének tiltását előíró törvényjavaslat tárgyalását, mivel Gyimesi György és Tomáš Taraba tervezetét csak 44 képviselő támogatta.

(sp)