Pozsonyi lövöldözés: nem kevés kritikát kapott a rendőrség beavatkozása, de egyből érkezett a válasz

2019. június 2. - 08:24 | Belföld

A rendőrség a Facebook-oldalán reagált azokra a kritikákra, amelyekkel a rendőrök beavatkozását illették a pozsonyi Széplak utcán történt incidens során.

Pozsonyi lövöldözés: nem kevés kritikát kapott a rendőrség beavatkozása, de egyből érkezett a válasz
Fotó: TASR

Az egész incidens a pénzügyminisztériumnál kezdődött, ahová a 35 éves Martin erőszakkal akart behatolni, miközben megsebesítette a pénzügyi igazgatóság őrző-védő szolgálatának egy alkalmazottját. A férfi onnan átgyalogolt a Széplak utcába, miközben egész végig kiáltozott.

A rendőrség által közzétett videón látható, ahogy a rendőrök kísérik a késes férfit, majd felszólítják, hogy tegye le a fegyverét. Martin nem reagált, csak kiabált tovább, hogy mindenkit megöl. Az egyik rendőr megpróbálta földre vinni a támadót, de a férfi a késével megvágta. Újabb rendőri erősítés érkezett, és mivel látták, hogy Martin veszélyt jelent másokra, belelőttek a lábába. A fickó a földre zuhant, de közben beleszúrta a kést a hasába.

Az esetet követően három személy végezte kórházban. A pénzügyi igazgatóság alkalmazottját súlyos vágási sérüléssel szállították kórházba, de az operációt követően már stabil az állapota. A támadót a ružinovi kórházba szállították – amellett, hogy mindkét lábát meglőtték, súlyos vágási sérülés volt a hasa tájékán is. A műtétet követően stabil, de súlyos állapotban van. Egy fiatal lányt is meg kellett műteni, miután egy gellert kapó golyó a medencecsontjába fúródott. Az orvosok szerint a lány rendben van.

Nem sokkal az incidenst követően a közösségi hálón megindult a "vita", sokan a rendőrök beavatkozását kritizálták, hogy miért adtak le lövéseket, ha látták, hogy sok ember van körülöttük.

A törvény szerint erre minden joguk megvolt, ugyanis a támadó nemcsak őket veszélyeztette, de más ártatlan emberekre is rátámadhatott volna. A döntés meghozására csupán másodperceik voltak.

Lucia Kurilovská büntetőjogi szakértő szerint a törvény nem mondja ki, hogy a rendőrök nem használhatják a fegyverüket nyilvános téren. Azt viszont kimondja, hogy a rendőr csak akkor használhatja a fegyverét, ha támadást kell elhárítania, amely nemcsak az ő, hanem mások testi épségét is veszélyezteti. A szakértő szerint a rendőrnek ügyelnie kell rá, hogy más személy testi épsége ne forogjon kockán – mindezt néhány másodpercen belül kell kiértékelnie.

A kritikákra a rendőrség is reagált a Facebook-oldalán, amelyben először is sajnálatukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a lövések leadása során egy kívülálló személy is megsérült.

„Amennyiben a rendőrök hibáztak, a hivatal intézkedni fog. Viszont teljesen abszurd, hogy bárki – kezdve a tizenéves gyerekektől az idősekig – ítéletet hozzon az interneten, otthona kényelméből, mikor teljesen világos, hogy saját maga képtelen lenne a rendőrök helyébe lépni hasonló esetben“

– áll a rendőrség álláspontjában.

A rendőrség inkább arra mutat rá, hogy sok járókelő képtele volt uralkodni magán, mobillal kamerázták a történteket, de olyanra is volt példa, hogy valaki bevásárlótáskával sétált el mellettük, mintha mi sem történt volna.


noviny.sk/para