A pozsonyi lövöldöző olyan iskolának volt a diákja, ahol kivételes tehetségű gyerekekkel foglalkoztak

2022. október 13. - 15:11 | Régió

A pozsonyi Újvárosban (Nové Mesto) lévő Kivételes Tehetségű Gyermekek Iskolája és Gimnázium elítéli az erőszak és a gyűlölet minden formáját. Az intézmény közleményben tájékoztatott róla, hogy a szerdai lövöldözés elkövetője az ő diákjuk volt. Az iskola szerint a fiatalnál nem tapasztaltak radikális vagy gyűlöletkeltő megnyilvánulásokat a tanítások során.

A pozsonyi lövöldöző olyan iskolának volt a diákja, ahol kivételes tehetségű gyerekekkel foglalkoztak
Fotó: TASR

„Az iskolánkba való felvételt követően az adott diáknál nem regisztráltunk semmilyen negatív megnyilvánulást a részéről, semmilyen kommunikációs próbálkozást a kontextussal összefüggésben, semmi olyat, hogy befolyásolná a többi diákot, radikális és gyűlöletkeltő véleményét pedig a tanítási órákon sem adta elő“ – áll az iskola közleményében.

Az intézmény szerint a diák csendes, készséges és konfliktusmentes volt. „A saját belső világa volt, amit a közösségi hálón vezetett, erről pedig csak a történtek után szereztünk tudomást“ – tették hozzá az iskola képviselői.

Az iskola néhány, a neve elhallgatását kérő tanár viszont úgy nyilatkozott a DenníkN-nek, hogy a fiúnak voltak prolbémái a viselkedésével. A megszólított pedagógusok egyetértenek abban, hogy voltak konfliktusai, gyakran dühben kitörő megnyilvánulásokkal. Képtelen volt barátokat szerezni, amit nehezen viselt. A lap szerint, ha valakivel sikerült is közelebbi barátságba kerülnie, olyan érzéketlen és zavaró volt azokkal szemben, hogy a barátságai rövid életűek voltak.

A tanárok igyekeztek megoldást találni a problémás viselkedésére, édesapjának azt is tanácsolták, hogy keressenek fel pszichológust vagy pszichiátert. A tanulással viszont nem volt gondja, tanárainak már fiatal korában feltűnt, hogy kiemelkedő képességekkel rendelkezik ezen a téren.

Az iskola nyomatékosítja: nem azonosul bármiféle szükségtelen halállal, és elítéli az erőszak és a gyűlölet minden formáját és megnyilvánulását. Jelenleg támogató kríziscsapatokat szerveznek a diákok és az iskola alkalmazottai számára.

Mint ismert, szerdán este lövöldözés történt a pozsonyi Vár utcában (Zámocká), amely során két ember meghalt, egy pedig megsérült egy bárnál, ahol közismerten az LMBTQ-közösség tagjai találkoznak. A történtek előtt és után az elkövető aktív volt a közösségi hálón. A rendőrség csütörtökön reggel holtan találta meg.


TASR/para