A pozsonyi orvosok először disznókon gyakorolták a műszívbeültetést

Már otthon lábadozik az 47 éves páciens, akinek testébe tavaly november 1-jén műszivet ültettek be a pozsonyi szívkórházban (NÚSCH).

A pozsonyi orvosok először disznókon gyakorolták a műszívbeültetést
Jozef már hazatérhetett a kórházból (Fotók: TASR)

A beültetett műszivet a kórházban egy nagy kompresszor működtette, amit sikerült lecserélni egy otthoni használatra gyártott, könnyebb gépre. Ez a kompresszor hat kilót nyom, és a 47 éves Jozefnek egy hátizsákban a hátán kell hordania a szerkentyűt. 

Hazaengedését követően a páciens továbbra is igazi szívátültetésre vár, de addigis viszonylag normális életet élhet a műszívvel.

A novemberi beavatkozást - ami kb. kétórás volt - Jozef kimondottan jól viselte. Ez volt az első ilyen operáció Közép-Európában - a világon az 1741-ik -, amelyre a NÚSCH orvosai Németországban készültek fel, ahol gyakorlásképp sertéseken kellett elvégezniük ugyanezt a műtétet.

Maga a műszív egy egyszerhasználatos eszköz, csak egyetlen beteg kaphatja. Miután sor kerül Jozef valódi szívátültetésére, a kioperált műszivet az Egyesült Államokba szállítják, ahol egy kutatócsoport megvizsgálja, hogyan viselkedett a páciens testében.

(TASR)