A pozsonyi STU elfogadhatatlannak tartja, amire a politikusok készülnek

2021. december 11. - 09:14 | Belföld

A pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem (STU) elfogadhatatlannak tartja azt a törvénymódosító javaslatot, amelyet az oktatásügyi minisztérium terjesztett elő, és Ľudovít Paulis államtitkár mutatott be. A javaslat továbbra is olyan elemeket tartalmaz, amelyek növelik a politika befolyását a felsőoktatásban. A TASR-t Juraj Rybanský, az STU szóvivője tájékoztatta.

A pozsonyi STU elfogadhatatlannak tartja, amire a politikusok készülnek
Forrás: Wikimedia

„Következetlen, leépíti az akadémiai önkormányzatiságot, és aránytalanul széles jogköröket biztosít az igazgatási tanács számára, a felsőoktatási intézmények vagyonkezelését is beleértve” –

áll az STU vezetőségének állásfoglalásában. Mint közölték, az igazgatási tanács kialakításának és tevékenységének javasolt módja jogos kétségeket vet fel az említett tanács kompetenciáival, kapacitásával és motivációjával kapcsolatban. Mégpedig, hogy képes-e felelősségteljes döntéseket hozni a felsőoktatási intézmény fontos stratégiai és üzemeltetési kérdéseiben. „A tanács összetételét érintően a legfőbb szava a miniszternek lenne, ugyanakkor jelentősen gyengülne a felsőoktatási intézmények akadémiai szenátusainak szerepe, ezek saját jelöltek állításával kapcsolatos joga pedig teljesen eltűnne. Az akadémiai önkormányzatiságot a javaslat kari szinten gyakorlatilag felszámolja” – áll az állásfoglalásban.

„A legfőbb kifogásunk azonban az, hogy a felsőoktatási törvény előterjesztett módosító javaslata nem foglalkozik a valódi problémákkal, ahogy a szlovák felsőoktatás aktuális kihívásaival sem. Ellenkezőleg: káoszt visz azokba a változtatásokba, amelyeket az egyetemek épp a minőség javítása érdekében hajtanak végre” – tették hozzá az állásfoglalásban.

Az STU vezetősége arra szólítja fel az oktatásügyi minisztériumot, hogy a javaslatát vitassa meg az akadémiai közeggel, és azt értékelje át.

„Egyúttal arra kéri a kormányfőt, a kormány tagjait, és a parlament képviselőit, hogy a javaslatot ebben a formájában ne támogassák” – így az STU.

Az oktatásügyi államtitkár csütörtökön arról tájékoztatott, hogy több alapvető észrevétel figyelembevétele után a következő kormányülésen előterjesztik a felsőoktatási törvény módosított javaslatát.

(TASR)