A Pozsonyi Vízművek szennyezte be a Kis-Dunát, 165 ezer eurós büntetés fenyegeti!

2022. május 27. - 07:24 | Régió

A környezetvédelmi minisztérium alá tartozó Környezetvédelmi Felügyelet (SIŽP) a Pozsonyi Vízművek által működtetett vereknyei központi szennyvíztisztítót jelölte meg a Kis-Duna első szakaszán történt súlyos halpusztulást okozó szennyezés forrásaként. 

A Pozsonyi Vízművek szennyezte be a Kis-Dunát, 165 ezer eurós büntetés fenyegeti!
Az összegyűjtött haltetemek egy része - Fotó: Martin Farský - Malý Dunaj - Nie je nám to jedno! - Facebook-csoport

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, civilek észleltek súlyos halpusztulást a Kis-Dunán, Pozsonytól kezdődően a Szenci járásban, Dunahidas (Most pri Bratislave), Tőkésisziget (Zálesie), Cseklész (Bernolákovo), Fél és Dunasápújfalu (Nová Dedinka) környékén.

A folyó azon szakaszát, ahol a halpusztulást észlelték, megvizsgálta a rendőrség is, és vizsgálatot indított. Most a Környezetvédelmi Felügyelet tájékoztatott arról, hogy a szennyezés forrásaként vereknyei központi szennyvíztisztítót jelölték meg.

"A tisztítóból a folyóba szivárgott az iszap és a tisztítatlan szennyvíz. Az SIŽP több tíz kilométeren keresztül dokumentálta a szennyezést, aminek következtében jelentős mennyiségű hal és más élőlény pusztult el a folyóban. A folyóvíz minőségének romlása tekintetében felmerült a gyanú a vereknyei víztisztító működésével kapcsolatos hiányosságok tekintetében" - jegyezték meg.

A felügyelet szerint az iszap és a szennyvíz kiszivárgásának okai az intenzív viharok és felhőszakadás is lehetett, ez azonban szerintük nem mentség. "Az ilyen helyzetekre szolgál egy kezelési rendtartás, amely meghatározza a teendőket, hogy megakadályozzák, vagy minimalizálják a környezeti károkat" - fogalmaztak állásfoglalásukban.

A mostani eset a víztisztítóban elvégzendő részletesebb ellenőrzés alapja lesz. A szennyezés okozóját 165 ezer euróig terjedő pénzbüntetéssel is sújthatják amellett, hogy a rendőrség miként minősíti majd az esetet.

Andrej Rakovský a pozsonyi horgászszervezet halőre volt az egyik civil, aki a halpusztulást dokumentálta. Ő azt nyilatkozta a Joj TV-nek, hogy nem egyedi esetről van szó, mivel gyakorlatilag minden vihar után beszennyeződik valamilyen mértékben a Kis-Duna vize. Hasonlóan súlyos szennyezés azonban legutóbb 2018-ban fordult elő.

Erre hívta fel a figyelmet Soňa Svoreňová is a pozsonyi képviselő-testület csütörtöki ülésén, aki arra gyanakszik, hogy a mai napig nem hoztak semmilyen intézkedést ennek megakadályozására.

Peter Olajoš, a Pozsonyi Vízművek igazgatója a képviselőknek a klímavátozással és a felhőszakadással magyarázza az ilyen eseteket.

Emlékeztetett, hogy a vereknyei szennyvíztisztítót annak idején úgy építették, hogy belépéskor 6 köbméter vizet tudjon feldolgozni, a felhőszakadások idején viszont ez a mennyiség 20 köbméterre is megnőhet.

"A pozsonyi csatornarendszert részenként építették, és senki nem számított arra, hogy ilyen mennyiségű vízzel kell elbírniuk" - húzta alá. Hozzátette, a probléma megoldása hosszabb távú figyelmet igényel.

A vízművek igazgatója szerint azonban a tisztítóból kiáramló zagynak nincs köze a halpusztuláshoz. Mint fogalmazott, van egy saját verziója erre, amit megosztott a felügyelet képviselőivel és a rendőrséggel is.

(parameter/TASR)