Pozsonypüspöki eddigi magyar polgármestere élő rádióadásban coming outolt

2022. november 18. - 08:34 | Régió

A Pátria Rádió reggeli adásának vendége volt Pék Zoltán, Pozsonypüspöki leköszönő, 67 éves polgármestere, aki Kálmán Norbert műsorvezetővel a választásokról csevegett, a beszélgetés kellős közepén azonban témát váltottak.

Pozsonypüspöki eddigi magyar polgármestere élő rádióadásban coming outolt
Balról: Kálmán Norbert és Pék Zoltán

Pék Zoltán, a Pátria korábbi főszerkesztője, később a frekveniciatanács tagja 2018-ban indult a helyhatósági választásokon, és meg is nyerte azt, annak ellenére, hogy röviddel előtte lejárató szórólapokat terjesztettek róla a városrészben. Tört magyarsággal a homoszexualitásán élcelődtek, de az ilyesmivel a városrész polgárait nem lehetett megvenni.

Pék Zoltán végül négy éven keresztül irányította a városrész önkormányzatát, és ugyan idén újraindult, de Matúš Vallo regionális pártja, a Team Bratislava és jelöltjei Pozsonypüspökin is győzni tudtak, így az egyetlen fővárosi magyar polgármester épp leköszönőben van. A rádióban viszont az elmúlt időszak szörnyű pozsonyi eseményeit, leginkább a kettős gyilkosságot szem előtt tartva fontosnak tartott valamit elmondani:

„Miután ezt a gyűlölet szülte, különösen érzékenyen érintett, hiszen a környezetem tudja, hogy én is ehhez, a meleg közösséghez tartozom. Számomra az különösen tragikus dolog, mert az ellenük irányuló gyűlölet követelte két ember életét.”

Beszélt arról is, hogy az első megdöbbenés után arra gondolt, hogyan tovább, mi következhet ezután. „Egy pillanatra én is megijedtem, noha ez rólam polgármesterként sem volt titok” – mondta.

Fontos hangsúlyozni, hogy Pék Zoltán nem önmaga vagy környezete előtt vallott homoszexualitásáról, és nem is öncélúan, hanem éppen azért, mert annak, hogy ezt bárki fel tudja vállalni, a világ legtermészetesebb dolgának kellene lennie. A szlovákiai magyar közéleti szereplők közül ő az első, aki ezt megtette.

Elárulta, 14 évesen döbbent rá, hogy saját neméhez vonzódik, és amikor 1975-ben a Csehszlovák Rádió magyar szerkesztőségében ezt tudatta a kollégákkal, egyáltalán nem találkozott elutasítással.

„Teljes elfogadással, fokozott szeretettel és féltéssel találkoztam. Nagyon pozitívan éltem meg ezt. Polgármesterségem alatt is csak egyszer találkoztam egy negatív megnyilvánulással, amikor egy matróna nekem állított, hogy mégis hogy jön Püspöki ahhoz, hogy magyar és meleg polgármestere legyen?! Ezt sem éltem meg tragikusan. Nem hagytam, hogy a gonosz elhatalmasodjon rajtam, megpróbáltam szépen, kedvesen közeledni mindenkihez, nem oldottam, hova tartozom. Elhatároztam, hogy így fogom végigélni az életemet. És ha azt mondanák, hogy kezdd el újból, akkor ugyanígy tennék. A magyarságom is mindig vállaltam, minden környezetben, minden közegben”

– fogalmazott a műsorban.

A műsor korábbi részében elmondta, hogy amikor polgármester lett, akkor természetessé vált számára, hogy a titkárságán magyarul beszél a kollégáival és őt is mindig magyarul szólították meg. Kifejtette, kellemetlen helyzeteket is teremtett, mikor odaszólt némelyik püspöki magyarnak, hogy miért nem beszélnek egymás között magyarul. Ugyanakkor a városrész magyarságaránya időközben annyira lecsökkent, hogy nyilvánvalóvá vált számára, hogy ő lehet az utolsó magyar városrészvezető. A képviselőtestületben folytatja, ugyanis a legtöbb szavazatot kapta a jelöltek közül és mint fogalmazott, „nekünk kell példát mutatni, akik ott élünk, dolgozunk.”

Beszélt arról is, hogy miért tapasztalható egy olyan jelenség, mely szerint a homofóbia mintha erősebb lenne a szlovákiai magyarság körében, mint a többségi szlovák vagy magyar közegben.

„Nagyon sokan vannak a magyar kisebbségben is, akik saját maguknak sem vallják be, hogy ebben is a kisebbséghez tartoznak. Nem mernek halmozott kisebbség lenni” – húzta alá.

A kérdésre, miért érezte, hogy most jött el az ideje a nagy nyilvánosság előtt is coming outolni, azt válaszolta:

„Minden hatással volt rám, ami körülöttünk történt. Ismerőseimmel, barátaimmal én beszélgetek erről. Most állt viszont össze a kép.”

(SzT)