Pozsonypüspöki maga akarja eladni az R7-es alá tartozó telkeket

2016. szeptember 8. - 09:55 | Régió

Pozsonypüspöki jelezte, hogy saját maga szeretné eladni a Nemzeti Autópálya-ügynökségnek (NDS) azokat az általa kezelt a területeket, amelyeken az R7-es gyorsforgalmi utat és a D4-es körgyűrűt építenék.

Pozsonypüspöki maga akarja eladni az R7-es alá tartozó telkeket

Ehhez Ivo Nesrovnal pozsonyi főpolgármester beleegyezésére volna szükség, amit Pozsonypüspöki polgármestere, Ožvald Erzsébet már augusztus 26-án jelzett. "Még mindig várunk a főpolgármester válaszára" - jelentette ki Ožvald Erzsébet, aki szerint ez volna a probléma megoldásának kulcsa - ugyanis a pozsonyi önkormányzat képviselő-testülete kedden másodjára sem hagyta jóvá a körgyűrű s az R7-es bevezető szakasza alatti telkek NDS-nek való eladását.

A városrészek képviselői azt sérelmezik, hogy a pozsonyi önkormányzat központilag olyan telkeket is eladna az NDS-nek, melyeket a városrészek önállóan kezelnek. A főpolgármester azzal érvelt, hogy ha Pozsony rövid időn belül eladja a telkeket az NDS-nek, akkor az 20 százalékkal többet fizet azokért. Ha az önkormányzat és a városrészek nem tudnak megegyezni, akkor az állam kisajátíthatja a telkeket, és a vételár ezesetben alacsonyabb lesz, mintha eladnák a területeket.

A spanyol Cintra vezette konzorciummal kötött szerződés szerint szeptember végéig van ideje az államnak arra, hogy a Nemzeti Autópálya-ügynökség (NDS) nevére kerüljenek az érintett telkek. Ha ez nem történik meg, büntetés jöhet, amit ki kellene fizetni a Cintra számára.

(para/tasr)