Prága vezetése arra kéri a cseh fővárosba érkező turistákat, hogy ne fényképezkedjenek állatokkal a belvárosban

2023. július 31. - 12:55 | Külföld

Prága az új kampányában figyelmezteti a turistákat a szabadon élő állatok életét korlátozó látványosságoktól. Ezért arra kéri az odalátogatókat, hogy a belvárosban ne engedjenek a csalók csábításának, és ne fényképezkedjenek le ezekkel az állatokkal – tájékoztat a TASR prágai tudósítója.

Prága vezetése arra kéri a cseh fővárosba érkező turistákat, hogy ne fényképezkedjenek állatokkal a belvárosban
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az Enjoy Respect Prague kampány azzal az üzenettel igyekszik megszólítani a turistákat, hogy viselkedjenek felelősségteljesen a cseh metropoliszban - ne zavarják Prága belvárosának lakóit, ne rombolják le a műemlékeket, és legyenek tekintettel a többi turistára. A kampány harmadik évében azonban kifejezetten az állatokra koncentrálnak.

A cél az, hogy figyelmeztessék a cseh fővárosba a látogatókat a népszerű turisztikai helyeken található látnivalókra.

"A turisták ne váljanak olcsó látnivalók áldozatává Prága belvárosában, és ne készítsenek szelfit vadállatokkal"

- mondta Jiří Pospíšil, Prága kultúráért, turizmusért és állatgondozásért felelős alpolgármestere.

A cseh fővárosba látogatók több helyen találkozhatnak olyan kereskedőkkel, akik gyakran birtokolnak nemzetközileg védett állatokat, és felajánlják őket attrakcióként az arra járó turistáknak, hogy megérintsék, kezükbe vegyék vagy lefotózzák az azokat, amiért aztán pénzt is kérnek.

Az önkormányzat szerint ez tisztességtelen tevékenység, amely ellen igyekszik küzdeni a város. Pospíšilnak az a véleménye, hogy a legjobb módja annak, hogy rákényszerítsék őket a város elhagyására, ha meggyőzik a turistákat, hogy ne használják a látnivalóikat. Szerinte ez a jelenség rontja Prága jó hírét külföldön.

A prágai hatóságok megelőző jelleggel szeretnék figyelmeztetni a turistákat, hogy bagollyal, kígyóval, galambbal vagy más állattal készült fotójuk szenvedést okoz az érintett állatnak.

"Bár a törvény szerint ez nem a kínzás egyik formája, a környezet egyáltalán nem megfelelő ezeknek az állatoknak, az állat valamilyen módon mindig megszenvedi ezt"

- tette hozzá Pospíšil.

Elmondása szerint a kampány cseh és angol nyelven folyik majd. A legtöbb azonban angol nyelvű lesz, mert a képviselő szerint a külföldi turisták többet használják ezeket a látványosságokat, mint a cseheket.

TASR/para