Prágában ezrek tüntettek a kötelező védőoltás ellen

2022. január 10. - 08:33 | Külföld

Ezrek vonultak az utcára Prágában vasárnap az idősek és egyes foglalkozások művelői számára kötelező koronavírus elleni védőoltás ellen tiltakozva.

Prágában ezrek tüntettek a kötelező védőoltás ellen
Fotó: TASR

A tiltakozók a prágai Vencel téren gyülekeztek, majd átvonultak a városon a Szabadságot! jelszót skandálva. A felszólalók kétségbe vonták a jelenlegi oltások hatékonyságát, elutasították a gyermekek beoltását és az arcmaszk viselését.

Szombaton hasonló, de kisebb tüntetéseket tartottak több cseh városban, így Brnóban, Usti nad Labemben, Olomoucban, Karlovy Varyban és České Budejovicében.

Az előző cseh kormány december elején tette kötelezővé a védőoltást a hatvan év felettiek, az egészségügyi dolgozók, a szociális gondozók, a rendőrök, a tűzoltók és az orvostanhallgatók számra.

Andrej Babiš kormányát decemberben az októberi választásokon győztes ötpárti koalíció által alakított, Petr Fiala vezette kabinet váltotta fel. Az új kormány ellenezte az idősek beoltását, de nem zárta ki, hogy a járvány alakulásától függően egyesek számára kötelező lesz. A kormány várhatóan február végéig jelenti be, hogyan döntött.

A hatóságok várakozásai szerint a gyorsan terjedő omikron variáns lesz az országban a jövő héten a domináns változat.

A 10,7 milliós cseh lakosságból 6,7 millió kapta meg a teljes oltási sort, több mint 2,8 millióan pedig már az emlékeztető oltást is.

(MTI)