A Prágai Legfelsőbb Bíróság egyelőre nem kapta meg Jozef Majský panaszát

2020. augusztus 6. - 20:34 | Belföld

Jozef Majský panasza egyelőre nem érkezett meg a Prágai Legfelsőbb Bíróságra a Prágai Városi Bíróság határozata ellen, amelynek alapján az üzletembert csütörtök délután előzetes letartóztatásba helyezték. Az ilyen panaszokról gyorsított eljárásban dönt a bíróság - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Kateřina Kolářová, a Prágai Legfelsőbb Bíróság szóvivője.

A Prágai Legfelsőbb Bíróság egyelőre nem kapta meg Jozef Majský panaszát
Jozef Majský (TASR)

A büntetőtörvénykönyv nem szab határidőt, amelyen belül a fellebbviteli bíróságnak döntenie kell a panaszról.

„Az őrizetbe vétellel kapcsolatos ügyekben azonban gyorsított eljárásban, általában pár napon, maximum egy héten belül dönt a testület. De ez attól is függ, milyen terjedelmű az ügy aktája"

- magyarázta a szóvivő.

A panaszt a határozatról szóló értesítés kézhez vételétől számított három napon belül kell benyújtani.

Az ügyészség indítványa alapján a Prágai Városi Bíróság csütörtök délután elrendelte Jozef Majský vállalkozó őrizetbe vételét - tájékoztatta A TASR hírügynökséget Markéta Puci, a Prágai Városi Bíróság szóvivője. Majskýt a Prága Pankrác városrészében lévő börtönbe szállították.

„Majský panaszt nyújtott be e határozat ellen, a beadványról a prágai Legfelsőbb Bíróság dönt. Az ügyészségnek 60 nap áll rendelkezésére az előzetes eljárás lefolytatására, és közben a kiadatási kérelem benyújtására”

- magyarázta Puci. A bíróság egy órán át tárgyalt az indítványról.

Jozef Majskýt egy prágai kórházban vették őrizetbe kedden (augusztus 4.). A további döntések meghozatala a cseh hatóságok hatáskörébe tartozik" – közölte kedden a szlovák rendőrség, és hozzátette, Majský a jogerős ítélet ellenére nem kezdte meg a rá kiszabott börtönbüntetés letöltését.

A Legfelsőbb Bíróság szenátusa elutasította Majský fellebbezését a Horizont Slovakiával és a BMG Investtel kapcsolatos csalás ügyében, ami azt jelenti, hogy a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróság 2015-ös határozata érvényes, a szenátus kilenc év szabadságvesztésre ítélte a vállalkozót. Érvényes európai elfogatóparancs alapján adtak ki országos és nemzetközi körözést Majský ellen.

TASR