Próbafúrásokat akadályoztak meg a törökök

Török hadihajók megakadályozták, hogy az ENI olasz energiaipari vállalat tulajdonában lévő fúróhajó megközelítse Ciprus délkeleti részét, ahol próbafúrásokat kellett volna végrehajtania a szigetország nemzetközileg elismert kormányának megbízásából - közölték a ciprusi hatóságok vasárnap.

A Saipem 12000 fúróhajó földgáz után kutatott volna a térségben, de pénteken török hadihajók feltartóztatták - erősítette meg az olasz állam felügyelete alatt álló ENI egyik szóvivője.

A tisztségviselő szerint a török hadihajók a térségben zajló katonai tevékenység miatt állították meg a fúróhajót. A szóvivő jelezte, hogy a Saipem legénysége eleget tett a felszólításnak, és a hajó a helyszínen várja a fejleményeket.

Nikosz Anasztasziadisz, Ciprus nemrég újraválasztott elnöke elmondta: nem kíván olyan lépéseket tenni, amelyek fokozhatják a feszültséget, de nem huny szemet afelett, hogy Törökország megsértette a nemzetközi jogot.

A szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaságot támogató Ankara szerint a sziget déli részén található, nemzetközileg elismert Ciprusi Köztársaságnak nincs joga földgázmezők után kutatni a térségben. A török külügyminisztérium vasárnapi közleményében bírálta Nicosiát, és úgy vélekedett, hogy a görög ciprióták nem tartják tiszteletben a sziget török lakosságának természeti erőforrásokhoz való elidegeníthetetlen jogait, és veszélybe sodorják a térség békéjét. A török külügyi tárca szerint a ciprusi kormány úgy tesz, mintha ő lenne a sziget egyetlen tulajdonosa. Ankara felszólította a külföldi vállalatokat, hogy ne támogassák Nicosia tevékenységeit. A többi között az olasz ENI, a francia TOTAL és az amerikai ExxonMobil rendelkezik fúrási engedéllyel Ciprus déli partjainak közelében.

A Saipem 12000 segítségével néhány nappal korábban ígéretes földgáztartalékokra bukkantak a szigetország dél-délnyugati részén, Ciprus különleges gazdasági övezetében. Az évtizedes területi viták újra kiéleződtek azt követően, hogy kiderült: a Földközi-tenger keleti medencéjének mélyén kiterjedt gázmezők rejtőzhetnek.

A szigetország 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió miatt két részre szakadt. Törökország több mint 35 ezer katonát állomásoztat a megszállt északi területeken.

Nemcsak Ciprus és Törökország vitázik földközi-tengeri erőforrásokon: Libanon és Izrael között is viszály dúl emiatt. Libanon pénteken megállapodást írt alá három nemzetközi olajcéggel a vitatott vizeken indítandó próbafúrásokról. Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter ugyanakkor január végén "nagyon provokatívnak" nevezte a pályázat kiírását, amely szerinte Izraelhez tartozó területekre is vonatkozik. Összesen mintegy 860 négyzetkilométer vízterület vitatott a két ország között.


MTI/para

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.