Próbára tesz bennünket az időjárás hétvégén!

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) országszerte kemény fagyokra és hófúvásra figyelmeztet a következő napokban.

Pénteken főleg a sofőröknek kell óvatosan vezetniük a hófúvás és hóátfúvások miatt, elsősorban Szlovákia északi részén, Besztercebánya, Kassa, Eperjes és Zsolna megyében.

Szombaton Besztercebánya, Kassa, Eperjes és Zsolna megyében a hóátfúvásokon kívül alacsony hőmérséklettel is számolni fog kelleni, amelyek a -18 fokot is elérhetik. Az előrejelzés szerint az ország délnyugati részén napközben fagypont körül lesz a hőmérséklet, éjszaka azonban már akár -10 Celsius-fokot is mérhetünk.

Szombaton várhatóan a Csallóközt sem kíméli majd az erős szél: 50 km/órás széllökések is előfordulhatnak.

Ennél is hidegebb idő várható vasárnapra, mikor a hőmérséklet akár -22 fokig is süllyedhet. Besztercebánya, Kassa, Eperjes és Zsolna megye több járásában is másodfokú riasztást adott ki az intézet az alacsony hőmérséklet miatt. Trencsén és Nyitra megye több járásában vasárnap elsőfokú riasztás lesz érvényben. A hőmérséklet ezeken a helyeken a -19 fokot is elérheti.

A Dunaszerdahelyi járásban vasárnap várhatóan már nappal is mínuszok lesznek: napközben -2 fokot, éjszaka -8-at is mérhetünk.

A stellacentrum.sk portál szerint pénteken minden megfigyelt autópálya-szakasz és gyorsforgalmi út, illetve az elsőrendű utak legnagyobb része járható. Az utak többnyire szárazak, Közép- és Kelet-Szlovákia egyes részein vékony hóréteg is előfordul. A Šútovce menti hegyi átjáró le van zárva a 10 méternél hosszabb gépjárművek számára.


TASR/para