Problémamegoldás az iskolában együttműködő és kreatív megközelítésben

2023. október 20. - 12:17

A gyerekek számára már kicsi koruktól izgalmas a világ, amennyiben a felnőttek hagyják őket, a biztonságukra maximálisan figyelve, de mégis szabadon felfedezni. A kíváncsiság a későbbiekben is megmarad bennük, azonban a külső körülmények, az elvárások akár jelentősen befolyásolják a világról alkotott képüket.

Szerencsére ma már Magyarországon is választhatunk olyan iskolát a diákoknak, – elindult például a jelentkezés a Brit-Magyar Iskola következő tanévére – ahol a hazai szokásoktól eltérően gyakorlatias megközelítéssel tanulhatnak, fedezhetik fel újra a világot, immár elmélkedve a hallottakon, és keresve a megoldásokat. 

Az együttműködés révén vonzóvá válik számukra a sok tanulnivaló, hiszen nem a tananyagok száraz leadását tapasztalják, hanem aktív közreműködésükkel fejtik meg az őket körülvevő világot. Nem tantárgyakat tanulnak, hanem projekteken dolgozva sajátítják el a tudást. Ez a STEAM oktatás. Ismerd meg, tarts velünk!

Problémamegoldás az iskolában együttműködő és kreatív megközelítésben

Mi az a STEAM?

A STEAM oktatás a különböző tudományterületek kapcsolatára épít, a tudományt, a technológiát, a mérnöki tudományt és a matematikát összefüggéseiben alkalmazza, a fogalmakat valós tanulságokkal párosítja, és ezáltal teszi a gyerekek számára vonzóvá.

A tanulás a gyerekek bevonásával történik, ők azok, akik a tudományos magyarázatokból, megszerzett tudásból ötleteikkel eljuttatják magukat a lehetséges megoldásokhoz. Ezáltal a tanulás kreatív, alkotói folyamat, nem beszélve az angol mint idegen nyelv magas szintű elsajátításáról.

Az információvezérelt kor, amelyen élünk, megköveteli, hogy a sikeresség érdekében a technológiai és a tudományos fejlődéssel már kisiskolásként is tisztában legyenek, kreatívan és kritikusan gondolkodjanak.

A STEAM mindenkié

A STEAM oktatás célja, hogy minden képességű gyerek számára lehetővé tegye a tudomány, a technológia, a mérnöki tudományok és a matematika összefüggéseinek megértését és elsajátítását.

Olyan gyerekekeket is leköt és képessé tesz például projekteken belül a robotika vagy a számítógépes programozás révén hosszú és bonyolult feladatok elvégzésére, akiknek ez nehézséget okozna. A gyakorlatias tevékenységek kreativitásra ösztönzik a résztvevőket, így számukra is követhető és izgalmas terepet jelentenek.

Miben nyújt mást a STEAM?

A STEAM annyiban más megközelítése az integrált megközelítésű oktatásnak, hogy ebben már a művészet is megjelenik, így a diákokkal holisztikus szemléleten keresztül ismertetik meg a világot.

A projekteken belül számos tantárgy kapcsolódik egy-egy témához, alkalmaznak, fejlesztenek, építenek a gyerekek, és mindeközben a problémamegoldás révén szorosan együttműködnek egymással, ösztönzik egymást, és természetesen mindezt angolul, így a társalgási és nyelvi készségeik is fejlődnek közben.

Válaszd gyermeked számára a Brit-Magyar Iskolát, ahol a kor szellemének elvárásai szerint folyik az oktatás, magas szintű, természetes anyanyelvi tanulási módszerrel.


(PR-cikk)