Procházka végleg eláshatja magát, nem kap munkát Luxemburgban

2016. december 13. - 10:38 | Belföld

Az egykor kormánypárti Sieť egykori elnöke, Radoslav Procházka nem dolgozhat az Európai Unió Bíróságán. "Ennek meg kellett történnie" - reagált a fejleményekre bukott jelölt.

Procházka végleg eláshatja magát, nem kap munkát Luxemburgban
Radoslav Procházka (Fotó: TASR/Martin Baumann)

Radoslav Procházka választások előtt még miniszterelnök akart lenni, majd a voksoláson felsült, és hazugságai miatt nevetség tárgyává vált.

Miután Procházkát még saját pártja éléről is száműzték, csupán egy egyszerű kormánypárti parlamenti képviselő maradt, ám még arról a funkciójáról is lemondott, ugyanis az Európai Unió Bíróságán akart bíróként "munkát vállalni". Bár politikai karrierje romokban hevert, a menekülő útvonal adott volt számára: az EU-s bírói posztra Szlovákia állíthatott jelöltet, és a Bírói Tanács, valamint a harmadik Fico-kormány is úgy döntött, Radoslav Procházkát jelöli a posztra. Az egykor miniszterelnöki babérokra ácsingózó politikusnak megadatott, ami keveseknek adatik meg:

maga Robert Kaliňák belügyminiszter nyilatkozott úgy, hogy erkölcsi szempontból Procházka kellően hiteles ahhoz, hogy az Európai Unió Bíróságán dolgozzon.

Nos, úgy tűnik, hogy Luxemburgban máshogy vélekednek erről, mivel

az Európai Tanács illetékes bizottsága hétfőn véglegesen elutasította Radoslav Procházka jelölését.

A Denník N információi szerint Procházkát pár héttel ezelőtt meghallgatta a Bírói Tanács tanácsadó testülete, és Szlovákia jelöltje őket sem győzte meg. Egyelőre nem tudni, hogy mivel indokolták Procházka visszautasítását a hivatalos szervek. Maga Procházka így reagált a fejleményekre a HN gazdasági napilapnak:

"Ennek az egész helyzetnek, ami a választási eredményekkel kezdődött az életemben, valamiért meg kellett történnie. Örülök, hogy megtörtént, és ez a jövőben csak megerősít. Mindenkinek, aki szorított nekem - még számomra is meglepő, hogy mennyien voltak, köszönök mindent."

Szlovákiának így új jelöltet kell állítania az évi kb. 300 ezer eurós fizetést, és hatéves megbízatást kínáló bírói posztra. A legnagyobb kérdés pedig az, hogy az újabb bukás után mit kezd magával a még csak 44 éves Radoslav Procházka - akinek politikai karrierje ígéretesen indult, ám annál csúfosabb véget ért.

(para)