Programjuk nincs, a menekültkrízist pedig túltolták Ficóék

2016. február 5. - 14:58 | Belföld

Grigorij Mesežnikov, az IVO intézet vezetője pénteki sajtótájékoztatóján értékelte a pártok munkáját.

Programjuk nincs, a menekültkrízist pedig túltolták Ficóék
Robert Fico (Fotó: TASR)

"A Smer túlértékelte a a bevándorlókkal kapcsolatos problémát, és nem tudatosította, hogy a társadalom nem annyira idegengyűlölő, hogy észre se vegye a hazai, reális problémákat. Éppen a valós problémák, amelyeket pedig a Smer alábecsült, az egész erről szóló vitát egy más szintre emelik" - vélekedett Mesežnikov.

Az ellenzék kapcsán megjegyezte, hogy az leginkább a kialakult helyzetre reagált. Hozzátette, hogy ugyan égető problémákkal is foglalkoztak, de leginkább belső konfliktusaikkal. "Ez a politikai spektrum ezen részének állapotát is tükrözi" - fogalmazott.

Figyelmeztetett, hogy az ellenzéki pártok túl későn reagáltak az olyan hazai problémákra, mint az egészségügy és az oktatásügy. "Alábecsülték ennek fontosságát a választások előtti csatározásban. Leginkább a polgári aktivitásra csatlakoztak rá, ezen a téren többet vártam volna tőlük. A jelenlegi helyzet azonban így is egy kicsit a kezükre játszik" - szögezte le.

A választási programokat figyelembe véve Mesežnikov bírálta, hogy a legerősebb politikai pártnak olyanja gyakorlatilag nincsen. "Prioritások egyoldalú deklarálása, egyszerű mondatokban. A Smer ezzel azt sugallja, hogy nincs szüksége koalíciós partnerre, elégedett az ország helyzetével, és ugyanígy folytatja" - magyarázta.

Elismerte, hogy a választók a prioritások alapján döntenek, ugyanakkor szerinte egy párt program nélkül eléggé elveszett. "Azzal számol a Smer, hogy a választó már tudja, mit várhat tőlük. Ez azonban nem épp felelősségteljes hozzáállás. A legerősebb pártról van szó, és engem speciel érdekelne, hogyan oldanák meg a menekültválságot, mint az EU elnökségét betöltő ország vezetői" - húzta alá.

A választási programok értékelésénél különös tekintettel volt a jogállamiságra, alkotmányosságra és a demokráciára. Mint mondta, az ország közigazgatási felosztásáról, modernizálásáról, szervei hatásköreinek módosításáról a legtöbb mai ellenzéki párt programjában szó esik, ahogy ott rezonál a politikusok anyagi felelősségre vonhatóságának témája is.

Az igazságszolgáltatás területén a szakmai tanulmányok szintjén kidolgozott programnak nevezte a Híd és a SKOK pártok programjának vonatkozó részeit.

TASR/para