A programról és a közös értékekről tárgyal a Modrá koalícia a KDH-val

2023. február 7. - 19:34 | Belföld

A Modrá koalícia vezetői a következő hetekben ismét tárgyalnak a parlamenten kívüli KDH-val a közös program kialakításáról és a közös értékekről – tájékoztatta a TASR-t.

A programról és a közös értékekről tárgyal a Modrá koalícia a KDH-val
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Miroslav Kollár frakció nélküli parlamenti képviselő, a Modrá koalícia elnöke. Kollár úgy véli, a nem populista, uniópárti erők közül most mindenki mindenkivel tárgyal, kivéve a parlamenten kívüli Progresívne Slovenskot (PS) és az SaS, melyek már bejelentették, hogy önállóan indulnak a választáson.

„A múlt héten tárgyaltunk a KDH vezetésével, ennek eredményeképpen néhány héten belül folytatjuk a megbeszéléseket a programnyilatkozat prioritásairól és a közös értékrendszerről”

– tette hozzá Kollár.

A KDH a múlt héten azt közölte, hogy egyelőre önállóan készül a választásra. A Modrá koalíciától azt várja, hogy ismertesse programtéziseit, értékrendszerét és vezetésének tagjait.

Kollár azt is mondta, mivel csak szeptemberben lesz a választás, több hetes időszak áll rendelkezésükre a tanácskozásra és a manőverezésre, mielőtt konkrét megállapodásokat kötnek a választás előtt.

A Modrá koalícia a szintén parlamenten kívüli Dobrá voľba a Umiernení párttal is tárgyalt. Az egyesülési feltételeik között szerepel olyan kormány kialakítása, amelynek nem tagja az OĽANO és a Smer-SD. Kollár egyetért ezzel.

„Az uniópárti, nem populista erők egyesítésének célja egy olyan kormány, amelynek nem tagja Fico, a szélsőségesek, és Matovič sem”

– jelentette ki.

A Modrá koalícia közgyűlését eredetileg február közepére tervezték, de később kerül rá sor.

„Hétfőn úgy döntött az elnökség, hogy tekintettel a választás szeptemberre halasztására van elég idő a kongresszus összehívására, a választás időpontjához mérten”

– folytatta Kollár.

Szavai szerint arról még nem tárgyaltak, hogy ki lesz a pártelnök.

„Ez azon is múlik, hogy a közgyűlésig kivel kötünk megállapodást az egyesülésről”

- tette hozzá.

Az új politikai projektnek tagja Mikuláš Dzurinda volt kormányfő is, a pártban inkább stratégiai szerepe lesz, nem kerül végrehajtói tisztségbe.

TASR

Címkék: Modrá koalícia, KDH