A Progresszív Szlovákia azt követeli, hogy a kormány tiltsa be a tűzijátékok szabad értékesítését

2022. január 4. - 21:12 | Belföld

A Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko - PS) parlamenten kívüli mozgalom felszólította a kormányt, hogy rendelje el a tűzijátékok szabad értékesítésének tilalmát.

A Progresszív Szlovákia azt követeli, hogy a kormány tiltsa be a tűzijátékok szabad értékesítését
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A javaslatuk értelmében az F2-es és F3-as kategóriájú, szórakoztató pirotechnikai eszközöket kizárólag szakképzett személyek kezelhetnék. Az erről szóló petíciót több mint húszezren írták alá. Erről Radovan Choleva, a PS kommunikációs osztályának igazgatója tájékoztatott kedden.

"A kijárási tilalom ellenére idén is intenzíven tűzijátékoztak. Naponta több tucatnyi hír érkezik elveszett vagy sérült állatokról. Az új év köszöntésének ez a módja hatványozottan negatív hatással van az egészségre és a környezetre"

- mutatott rá Martin Hojsík, a PS európai parlamenti képviselője.

Tamara Stohlová, a PS környezetvédelmi szakembere is úgy véli, hogy a jelenlegi állapoton változtatni kell. A házi és a vadon élő állatok a robbanásoktól pánikba esnek, kétségbeesetten keresnek menedéket, aminek végzetes következménye lehet - fűzte hozzá.

A mozgalom arra is felhívta a figyelmet, hogy a probléma nem csak a szilveszterre korlátozódik. Stohlová szerint a nehézfémeket tartalmazó, mérgező vegyi anyagokkal szennyezett karton- és műanyagmaradványok kontaminálják a talajt és a vizet.

"A szennyezés tartósan megmarad a környezetben, és bekerülhet az élelmiszerláncba vagy a felszín alatti vízkészletekbe is"

- hívta fel a figyelmet a szakember.

TASR