A progresszívek leülnek Matovičcsal

2020. február 11. - 18:34 | Belföld

Michal Truban, a PS-Spolu vezetője elfogadta Igor Matovič (OĽaNO) meghívását, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek. Jónak tartja az ötletet, mivel a kezdetektől igyekszik együttműködni az ellenzéki pártokkal – mondta a keddi sajtótájékoztatón.

A progresszívek leülnek Matovičcsal
Michal Truban, a Progresszív Szlováki elnöke (Fotó: TASR)

„Miután Igor Matovič bemutatta választási programját, van miről beszélni" - mondta Truban. Matovič meg akarja mutatni az embereknek, hogy együtt tudnak működni. Truban azonban azt kéri, hogy Matovič ne fenyegetőzzön az előrehozott választással azokban a programpontokban, amelyekben azokat a feltételeket fogalmazta meg, amelyek alapján belépne a koalícióba a választás után.

Miroslav Beblavý, a Spolu elnöke azt mondja, Matovičot komolyan kell venni, mert ő a leginkább támogatott ellenzéki politikus. „Mindent, amit mond és tesz, komolyan kell venni, és az ország érdekében megfelelő módon kell reagálni a kijelentéseire" - véli Beblavý. Hozzátette, hét hónapja készen állnak a megbeszélésre, és örülnek, hogy Matovič „a fedélzeten van”. „Ma már olyan pozícióban van, hogy kapitány akar lenni. Az ő felelőssége, hogy ehhez a kellő komolysággal álljon hozzá” – szögezte le.

A PS-Spolu elemzést készíttetett a 11 pontról, amelyet Matovič terjesztett elő. Beblavý megjegyezte, néhány javaslat azonos a programjukkal, és „rögtön meg is állapodhatnak”. Beblavý szerint néhány javaslat azonban veszélyezteti az emberek életét, vagyonát, vagy alkotmányellenes.

Kedden Matovič felkérte a demokratikus ellenzéki pártok elnökeit, hogy állapodjanak meg az idei parlamenti választás közös pontjaiban. Ezt a szavazás napjáig megtehetik.

(TASR)