A PS és a Spolu már megegyeztek, Kiskát is várják pénteken!

2019. június 12. - 14:59 | Belföld

A Progresívne Slovensko és a Spolu sajtótájékoztatóra invitál péntekre, melynek témája a meghívója lapján az lesz, hogy az európai parlamenti választások után sikerült megegyezniük a koalícióról a jövő évi hazai parlamenti választásokat illetően is. Ez csak az egyik jelentős momentum, a másik, hogy erre a sajtóra invitálták Andrej Kiskát is.

A PS és a Spolu már megegyeztek, Kiskát is várják pénteken!
Michal Truban és Miroslav Beblavý (Fotó: TASR-archív)

"A mi felelősségünk az együttműködés, mert csak így tudjuk megnyerni a választást a Smer előtt, ami által kormányt alakíthatunk, hogy elhozzuk a változást" - jegyzik meg. Majd hozzáteszik, ebbéli igyekezetükben számolnak Andrej Kiskával is mint legközelebbi leendő partnerükkel, éppen ezért lehetőségként kínálták fel neki a sajtótájékoztatón való részvételt.

"Szeretnénk együttműködni, és örülnénk, ha más pártok is megértenék, hogy az emberek együttműködést akarnak" - mondta még májusban Michal Truban, a PS elnöke.

Akkor meg is üzenték Andrej Kiskának, hogy csatlakozzon hozzájuk, akár listavezetőként. "Minél inkább töredezett a kínálat, annál nagyobb a rizikó, hogy Szlovákia újabb négy évig sehova semerre sem mozdul" - fogalmazott Miroslav Beblavý, a Spolu elnöke.

Kiska elnöki mandátuma szombaton jár le, aznap iktatják be Zuzana Čaputovát. Tervei szerint hétfőn közöl részleteket újonnan alakuló pártjáról, melynek egyelőre még a neve sem ismert. Időközben már felmerült néhány közéleti személyiség neve, akik csatlakoznak a leköszönő elnök politikai pártjához. Köztük van Juraj Šeliga a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom egyik korábbi arca, a lőcsei járásbeli Görgő (Spišský Hrhov) romák felzárkóztatási projektjeivel is integrálásával elhíresült polgármestere, Vladimír Ledecký, továbbá a galgóci polgármester, az STV tanácsának korábbi elnöke, Miroslav Kollár. Ők ezt már visszaigazolták, ám a szóbeszéd szerint csatlakozhat Kiskához Jana Žitňanská korábbi EP-képviselő, Marek Hattas, Nyitra ősszel megválasztott polgármestere, aki szintén a Tisztességes Szlovákiáért köreiből került ki, vagy épp Veronika Remišová, az OĽaNO parlamenti frakcióvezetője. Ők ezt még nem erősítették meg.

Andrej Kiska egyelőre nem létező pártjának egyébként májusban 11 százalékos támogatottságot mért az AKO ügynökség, míg a PS és a Spolu koalíciója a Smerrel küzd az első helyért. A PS/Spolu szövetség már könyvelhet el győzelmet, hiszen Pozsony főpolgármesteri címéért Matúš Vallót is ők támogatták, csakúgy, mint Zuzana Čaputovát az államfői poszton. Az európai parlamenti választásokat pedig 20,11%-kal nyerték meg.

(Denník N/para)