PS: Ha rossz kezekben van, a titkosszolgálat jelent biztonsági kockázatot

2023. szeptember 19. - 17:29 | Belföld

Ha rossz kezekbe kerül az irányításuk, a titkosszolgálatok jelentenek biztonsági kockázatot Szlovákiára nézve – jelentette ki Michal Šimečka, a Progresívne Slovensko (PS) elnöke arra reagálva, hogy büntetőeljárás indult a katonai hírszerzés két korábbi igazgatója ellen.

PS: Ha rossz kezekben van, a titkosszolgálat jelent biztonsági kockázatot
-illusztráció- (Fotó: TASR)

„A titkosszolgálatok feladata védeni az országot és a lakosságot, de ha rossz kezekbe kerül az irányításuk, maguk a szolgálatok jelentenek biztonsági kockázatot. Ha a főnökeik lopnak vagy hazudnak, akkor elveszítjük a szövetségeseink bizalmát és nem osztanak meg velünk fontos információkat”

– hangsúlyozta Šimečka.

Tomáš Valášek, a PS alelnöke kijelentette, változtatni kell a titkosszolgálatok és a Nemzetbiztonsági Hivatal ellenőrzésén.

„A jelenlegi rendszer a gyakorlatban nem működik. Ugyanazok a pártok vannak többségben az ellenőrző parlamenti bizottságokban, amelyek a titkosszolgálatok vezetőit jelölik. Az így felállított ellenőrzési rendszer veszélyezteti a közpénzek felhasználását, és ami még rosszabb, gyengíti az ország biztonságát”

– tette hozzá.

A PS szerint különleges bizottságot kell felállítani a titkosszolgálatok ellenőrzésére a parlamenti pártok, a Számvevőszék, az emberi jogi biztos és az elnöki hivatal jelöltjeiből, a Szlovák Információs Szolgálat elnökének pedig szakértőnek kell lennie, nem politikai jelöltnek.

A NAKA 16 személy és két jogi személy ellen indított eljárást a Vírus fedőnevű akció keretében. A gyanúsítottak között van Ľubomír S. és Ján B., a katonai hírszerzés két korábbi igazgatója. Az ügy a 2013-2020-as évekbe nyúlik vissza, amikor a gyanú szerint legalább 74 millió eurós kár keletkezett a katonai hírszerzésnél a védelmi technológiai berendezések beszerzésének túlárazása miatt.

TASR


Választási videóinterjú minden nap 18 órától a Paraméteren egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: