PS, SaS, KDH: Elfogadhatatlan a szexuális erőszak elévülési idejének csökkentése

2024. február 8. - 17:55 | Belföld

A PS, az SaS és a KDH bírálja azt a Btk. módosításával kapcsolatos javaslatot, amely a felére csökkentené az elévülési időt nemi erőszak és kiskorúak szexuális zaklatása esetén.

PS, SaS, KDH: Elfogadhatatlan a szexuális erőszak elévülési idejének csökkentése
-illusztráció- (Fotó: Unsplash)

Zuzana Števulová (PS) parlamenti képviselő arra mutatott rá, hogy a koalíció számára annyira fontos a saját büntetlensége, hogy az sem érdekli, ha a szexuális bűncselekmények áldozatainak eloszlatja minden reményét az igazságszolgáltatásra.

„Boris Susko (Smer-SD) igazságügyi miniszter legalább tegnap óta tud a Büntető törvénykönyv bántó módosításáról, amely drasztikusan, 20-ról tíz évre csökkentené a nemi erőszak bűncselekményének elévülését”

- közölte Števulová. Mint elmondta, személyesen szólította fel a minisztert, hogy orvosolja a helyzetet. Az kifogásait azonban szerinte nem vette figyelembe.

Jana Bittó Cigániková (SaS) parlamenti képviselő a csütörtöki sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy elfogadhatatlannak tartja az elévülési idő csökkentését a nemi erőszak és a kiskorúakkal szembeni szexuális zaklatás eseteiben. Azzal érvelt, hogy az elévülési idő azért olyan hosszú, hogy az áldozatoknak legyen reményük arra, hogy sikerül kivizsgálni ezeket a tetteket. Rámutatott: a koalíció korábban azt állította, hogy az elévülési időt csak a gazdasági bűncselekmények esetében fogják csökkenteni.

Az elévülési idő csökkentését Martina Holečková (KDH) parlamenti képviselő is bírálta a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

"Ezzel gúnyt űznek azokból az áldozatokból, akik szexuális erőszakot éltek át"

- mondta.

Hozzátette: továbbra is olyan javaslatokkal fognak előállni, amelyek az áldozatok helyzetén javítanának, bármilyen erőszakról is legyen szó.

TASR