A PS-Spolu egyelőre nem fordul bírósághoz hibás szavazatszámlálás ügyében

2020. március 5. - 10:08 | Belföld

A PS-Spolu koalíció egyelőre nem fordul választási panasszal az Alkotmánybírósághoz hibás szavazatszámlálás ügyében. Ugyanakkor információkat gyűjtenek a szavazásról. Ezt Silvia Hudáčková, a PS-Spolu szóvivője erősítette meg a TASR-nek.

A PS-Spolu egyelőre nem fordul bírósághoz hibás szavazatszámlálás ügyében
Fotó: Cséfalvay Á. András

„Egyelőre anyagot gyűjtünk, hogy kiderüljön, van-e egyáltalán értelme panasszal fordulni az Alkotmánybírósághoz” – mondta Hudáčková. Hozzátette: a koalíció egy új honlapot hozott létre, amelyen bárki bejelentheti a szavazatszámlálás során felmerülő esetleges problémákat. Ez alapján fognak dönteni a további lépésekről. „Nem az elért eredmény miatt, hanem azokért a szavazókért, akik nem tudtak szavazni, vagy a szavazatukat esetleg nem számolták össze” – közölte a PS-Spolu. A felhívással mindenkit meg akarnak szólítani, akinek tudomása van a választások során felmerülő problémákról.

A PS-Spolu 6,96 százalékos eredményt ért el a parlamenti választásokon, amellyel nem lépte át a koalíciók számára szükséges 7 százalékos bejutási küszöböt. 926 szavazat hiányzott a bejutáshoz.

Štefan Harabin, a Vlasť párt elnöke szintén alkotmánybírósághoz akar fordulni, mivel a szavazói több választási szabálytalanságra is felhívták a figyelmét. Harabin szerint a külföldi szavazatokkal is problémák voltak. Azt állítja, hogy a pártjára leadott szavazatok számát szándékosan csökkentették, és hogy a 17-es számú szavazólapok egy részét megsemmisítették. A párt 2,93 százalékot ért el a parlamenti választásokon.


(TASR)