A PS-Spolu visszaélés miatt feljelenti a kormány tagjait

2020. február 12. - 21:31 | Belföld

A parlamenten kívüli PS-Spolu koalíció a családi pótlék összegének megduplázásáról, a 13. nyugdíj bevezetéséről és az autópálya-matricák eltörléséről szóló törvényjavaslatok szerdai jóváhagyásával összefüggésben feljelenti a Főügyészségen a kormány tagjait.

A PS-Spolu visszaélés miatt feljelenti a kormány tagjait
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Erről Miroslav Beblavý, a Spolu párt elnöke tájékoztatta az újságírókat.

A PS-Spolu koalíció hivatali hatáskörrel való visszaélés ügyében tesz feljelentést. Beblavý szerint a kormány megsértette a házszabályról szóló törvényt, hiszen anélkül döntött a gyorsított törvényhozási eljárásról, hogy teljesültek volna annak törvényes feltételei. „A választások előtti politikai korrupción kívül semmilyen más indok nincs arra, hogy miért kellene most elfogadni ezeket a törvényjavaslatokat” – jegyezte meg a képviselő, aki szerint a kormánytagok azáltal is törvénysértést követnek el, hogy ignorálják az állami költségvetésre vonatkozó kiadási plafont, amelyet januárban fogadott el a kormány.

A Főügyészségen korábban visszaélés gyanújával feljelentést tett Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) európai parlamenti képviselő is.

„Egyértelmű, hogy a kormány tagjai és néhány parlamenti képviselő nem a házszabállyal összhangban fog eljárni, semmibe veszik továbbá a kormány által a múlt hónapban elfogadott kiadási plafont is. Emellett fennáll a gyanú, hogy a Büntető törvénykönyvet is megsértik, hiszen jogosulatlan előnyhöz akarják juttatni magukat a választásokon, és így eshetőleges szándékkal 350 millió eurós kárt okoznának az államnak. Feltehetőleg ennyibe kerülnének az ígéreteik”

– fejtette ki Nicholsonová.

Veronika Remišová független képviselő és a Za ľudí párt tagja rámutatott: a törvény értelmében a nemzeti tanács csak rendkívüli körülmények, például az alapvető emberi jogok veszélybe kerülése, biztonsági fenyegetés vagy jelentős gazdasági kár veszélye esetén fogadhat el törvényeket gyorsított eljárásban. A Za ľudí arra kérte Zuzana Čaputová államfőt, hogy a jog és a törvényes rend védelme érdekében ne írja alá azokat a törvényeket, amelyeket szabályellenesen fogadnak el.

TASR