Pszichiátriai kezelés alatt állt az eritriai férfi, aki vonat elé lökte anyát és fiát 

Svájcban néhány nappal ezelőtt már elfogatóparancsot adtak ki az ellen a férfi ellen, aki hétfőn gyermekével együtt lökött a vonat elé egy nőt a frankfurti pályaudvaron – írja az Index

Pszichiátriai kezelés alatt állt az eritriai férfi, aki vonat elé lökte anyát és fiát 
Virágokat helyeznek el az emberek a gyilkosság helyszínén – fotó: MTI/EPA/Armando Babani

Az áldozat édesanyja még el tudott menekülni a vágányra érkező InterCity elől, a nyolcéves kisfiú viszont a szerelvény alá került és szörnyethalt. A férfi ezután megpróbált letaszítani a sínre egy 78 éves nőt is, de neki sikerült elhárítania a támadást. A támadó ezután elmenekült, de a pályaudvar közvetlen közelében járókelők üldözőbe vették, leteperték és átadták a rendőröknek.

Az eritriai férfi 2006-ban engedély nélkül utazott be Svájcba, ahol végül 2008-ban menekültstátuszt kapott. A házas, háromgyermekes férfi a német hatóságok információi szerint hosszú ideig az integráció pozitív példájának számított, beilleszkedett.

Német lapok szerint azonban a svájci hatóságok bejelentették, hogy a gyanúsított az év eleje óta betegállományban volt pszichés gondok miatt és kezelés alatt állt. Az ortodox keresztény felekezethez tartozó férfinak nem volt komolyabb rendőrségi ügye.

Múlt hét csütörtökön azonban Svájcban késsel fenyegette meg egyik szomszédját, fojtogatta, bezárta, majd elmenekült.

A férfi ellen a svájci hatóságok emiatt nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Az otthonában tartott házkutatáson nem találtak semmiféle radikalizálódásra vagy ideológiai indítékra utaló jeleket.

Miután a svájci–német határon nincs ellenőrzés, a férfi néhány nappal ezelőtt gond nélkül (és legálisan) juthatott el vonattal Bázelből Frankfurtba. Egy keddi sajtótájékoztatón a német szövetségi rendőrség vezetője azt mondta: a férfit sem a határon, sem Németország területén nem ellenőrizték. 

A férfi a rendőrségi kihallgatásán nem adott magyarázatot tettére. A rendőrség pszichiátriai vizsgálatra is beutalta, hogy büntethetősége megállapítható legyen.

A frankfurti eset akkora felháborodást keltett, hogy Horst Seehofer német belügyminiszter megszakította szabadságát, és Berlinben összehívta a német rendőrség, az alkotmányvédelem, a vasút és más illetékes szervek képviselőit.

Seehofer azt mondta, hogy tárgyilagosan kellene megközelíteni az esetet, a külföldiek körében mutatkozó bűnözést pedig sem ártalmatlan színben feltüntetni, sem eszközként felhasználni nem szabad, mert ez a társadalom megosztottságához vezet, a megosztottság pedig „az erőszak előszobája" lehet sok esetben – írja az MTI. Hozzátette, hogy a politikai közép útját kell járni: egyforma keménységgel és zéró toleranciával kell fellépni a szélsőjobboldali terrorizmus ellen és a bevándorlók által elkövetett bűncselekményekkel szemben.

A német belügyminiszter kijelentette:

növelni fogják a rendőrség jelenlétét a vasútállomásokon és a közlekedési csomópontokban. Ha a közbiztonságról van szó, a pénz nem számít, akkor sem, ha ezt a célt több rendőrrel vagy a peronok lezárásával lehet elérni. Megvizsgálják, hogy a Nagy-Britanniából ismert mintára a peront a vágányoktól elzáró, automatikus tolóajtókkal felszerelt falakat telepítsenek a pályaudvarokon. Növelni fogják a köztéri kamerák számát is. 

Elhangzott továbbá, hogy a német titkosszolgálat közreműködésével fokozzák a támadásokra készülő hálózatok felderítését, ahogy küzdenek a terroristacsoportok, a külföldi bűnözői csoportok vagy a Németországban működő szervezett bűnözés ellen is. 

Seehofer a keddi sajtótájékoztatón több kérdést is kapott arról, hogy a bűncselekmények milyen összefüggésben lehetnek az Európában tapasztalható migrációval. A belügyminiszter közölte: a biztonság az országhatároknál kezdődik, ezért ott is fokozni fogják az érkezők ellenőrzését, de külön kiemelte, hogy nem kell állandó határellenőrzés bevezetésére gondolni.

Azt is mondta, hogy a Németországban bűncselekményeket elkövető bevándorlókat nagyon nehéz vagy lehetetlen visszaküldeni származási országukba, például Afganisztánba. 

„Németország a védelemre szorulókat továbbra is befogadja, ez humanitárius kötelességünk”

– mondta a német belügyminiszter.

Index/MTI