Puhányok voltunk, erre meg beindultak az oroszok - Čaputová beszédet mondott New Yorkban

2022. szeptember 20. - 23:37 | Belföld

A nemzetközi közösség válasza Grúzia és Ukrajna egy részének orosz megszállására nem volt megfelelő, mivel eltökéltségét gyengítette a saját kényelméért való aggodalom. Ez a gyengeség további agresszióra ösztönözte Oroszországot. Moszkva barbárságáról beszélt Zuzana Čaputová szlovák államfő kedden, az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakának általános vitájában.

Puhányok voltunk, erre meg beindultak az oroszok - Čaputová beszédet mondott New Yorkban
Fotó: TASR/AP

Minden egyes ENSZ-tag felelőssége a béke védelme. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjainak különleges kötelessége van ebben a tekintetben. Ehelyett ma azt látjuk, hogy az öt állandó tag egyike nyíltan megtagadja egy másik ENSZ-tagállam, azaz Ukrajna jogát arra, hogy független államként létezzen” – jelentette ki Čaputová. Hozzátette: ahelyett, hogy a világbékét óvná, Oroszország ma mindent megtesz annak elpusztításáért.

"A demokratikus világnak és mindannyiunknak Ukrajna hangján kell megszólalnunk." Olyan hangon, amelyik nem teszi lehetővé, hogy ilyen barbárságokat kövessenek el - fordult az elnök a világ vezetőihez.

Čaputová elmondta, hogy Szlovákia Ukrajna közvetlen szomszédja, és a háború az ország biztonságát is veszélyezteti. "Nem mi vagyunk a világ legnagyobb és leggazdagabb országa, és sokáig függtünk az oroszországi energiaellátástól. Alapvető értékeink védelmét azonban előnyben részesítettük. Szankciókat vezettünk be Oroszországgal szemben", és fegyverekkel támogatjuk Ukrajnát," - tette hozzá.

Čaputová kitért az értékek és tények relativizálásának válságára is, amelyet "hazugság, propaganda és félretájékoztatás járványának" minősített.

"Nekünk, az ENSZ tagjainak egyértelműen az áldozat, nem pedig az agresszor oldalán kell állnunk.

A szabályokon alapuló nemzetközi rendet kell előnyben részesítenünk a fegyverek erejével szemben. Persze, késlekedhetünk és kompromisszumot is köthetünk. De a történelem ismét megtanítja nekünk azt, hogy a passzivitás és az a hozzáállás, amikor nem akarunk valamiről tudomást venni, soha nem oldja meg a válságot, csak késlelteti az igazság pillanatát” – jelentette ki a szlovák államfő.

A koronavírus-járvány két éve után nagyjából 150 ország vezetője gyűlt össze a világ minden tájáról az ENSZ közgyűlésén New Yorkban. A szlovák elnök után többek között Emmanuel Macron francia államfő mondott beszédet. Ebben a francia elnök kijelentette, hogy Oroszország a gyarmatosítás korának visszatértét provokálta ki Európában azzal, hogy megtámadta Ukrajnát február végén. Szerinte "február 24. óta az imperializmus és a gyarmatosítás korszakához való visszatérés tanúi lehetünk. Franciaország elutasítja ezt, és megrögzötten a békét fogja keresni" - húzta alá.

"Ki viselkedik hegemónként manapság, ha nem Oroszország?" - kérdezte. "Akik ma veszteg maradnak, saját érdekeikkel szembemenve vagy titokban (...) az új imperializmus, a kortárs cinizmus ügyét szolgálják, aláásva nemzetközi rendünket, amely nélkül nem lehetséges a béke" - hangoztatta a francia elnök.

(TASR/MTI/para)