Puigdemont Brüsszelből folytatja a harcot a katalán függetlenségért

Carles Puigdemont volt katalán elnök Brüsszelből folytatja a harcot Katalónia függetlenségért.

A politikus szombaton, miután megérkezett Németországból, Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót. Ezen kijelentette: Európa-szerte tovább fog harcolni a katalán függetlenségért.

"Utam nem ér véget, amíg minden politikai foglyot ki nem engednek, a száműzetésben lévők vissza nem térhetnek, és amíg a katalán emberek nem gyakorolhatják önrendelkezési jogukat erőszaktól való fenyegetettség nélkül" - hangsúlyozta.

"Elutazom kontinensünk legutolsó szegletébe is, hogy képviseljem a katalánok igaz ügyét" - fűzte hozzá.

"Puigdemont Brüsszelbe való visszatérése a spanyol állam vereségét jelenti" - jelentette ki Quim Torra katalán elnök a hivatali elődjével közös sajtótájékoztatón.

A volt katalán elnököt a Katalóniában tavaly októberben tartott, alkotmányellenes népszavazás miatt körözik a spanyol hatóságok. A népszavazást követően Madrid feloszlatta a katalán regionális parlamentet, és leváltotta a katalán kormányt, de az új választások után ismét függetlenségpárti kormány alakult az autonóm tartományban.

A spanyol főügyészség lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezte büntetőeljárás megindítását a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen. 

Puigdemont minden vádat tagad, és több társával Belgiumba menekült a spanyol igazságszolgáltatás elől, amely azonban európai elfogatóparancsot adott ki ellenük. A volt elnököt ennek alapján vették őrizetbe négy hónapja Németországban, ahol a bíróság két héttel ezelőtt úgy döntött, lázadás miatt nem lehet kiadni Spanyolországnak, de a hűtlen kezelés vádja miatt igen. 

Azóta a spanyol hatóságok visszavonták a volt elnök ellen kiadott európai elfogató parancsot, és így Carles Puigdemontot nem fenyegeti őrizetbe vétel Spanyolországon kívül.


MTI/para