A Püspöki úton lévő „százlakásos” bérház mögötti belterület felújítását tervezik Füleken

2021. szeptember 10. - 09:07 | Régió

A városvezetés lakossági fórumot szervezett a városközpontban található lakótelep belső udvarának jövőjéről. A Püspöki és a Sládkovič utca lakói megismerhették az önkormányzat felújításra vonatkozó terveit, s lehetőségük nyílt ötleteik, észrevételeik kifejtésére.

A Püspöki úton lévő „százlakásos” bérház mögötti belterület felújítását tervezik Füleken
A füleki városi hivatal felvétele

Fülek Város Önkormányzata a Park, a Sládkovič és a Vasúti utca által határolt belső terület széleskörű revitalizációjára vonatkozó terve után bejelentette az aszfaltozott területek felújítására vonatkozó szándékát, valamint a közeli Püspöki és Sládkovič utca közötti belső terület közlekedési problémáinak megoldására vonatkozó tervét is.

A város idevonatkozó projektjét Agócs Attila polgármester, valamint az építésügyi, környezetvédelmi és stratégiai-fejlesztési osztály vezetője, Vanko Iván ismertette a lakossági fórumon, melyre szeptember 6-án, a VMK felújított épületében került sor.

Az aszfaltozott területek és utak felújítása után a polgármester szerint az adott területen duplájára nőne a parkolóhelyek száma.

„Megoldást sürget a kaotikus közlekedési helyzet is. Az egyik bérház alatt több vállalkozás üzemel, melynek ellátása a belső területről történik. A régi szervizutak használata kaotikus, a közlekedés átláthatatlan”

– világosított fel a polgármester. A tervek szerint a „százlakásos” bérház mögött lévő jelenlegi szervizút bővülne, önálló forgalmi sávot alakítanának ki a vállalkozások ellátására és egy külön sávot a közúti forgalom számára.

„Örülök, hogy ilyen szép számban részt vettek a fórumon, így lehetőség nyílt megvitatni, melyik irányban lesz az út járható, hol kell a járdarendszert bővíteni, valamint egyéb, a mindennapi élettel kapcsolatos apróbb részletekről is szó esett“.

A revitalizáció keretén belül eltávolítják a régi, már használaton kívüli gázállomásokat, melyek csábítóak az egyes antiszociális elemek számára, akadályozzák a forgalmat és gyűlik bennük a szemét. A polgármester továbbá tájékoztatott, hogy a projekt tartalmazza a Püspöki út 5 sz. előtti járda befejezését, valamint a belső területet és a Püspöki utat összekötő járda felújítását is.

A lakossági fórumon az itt lakók és vállalkozók közül mintegy húszan vettek részt.

„Nagy örömmel tölt el, hogy a város elhatározta környékünk felújítását. Már türelmetlenül vártunk rá. Nagyra értékelem, hogy a városvezetés az itt élőknek is lehetőséget adott pozitív, vagy negatív véleményük kifejtésére. Ez a demokrácia alapja, mindenütt így kellene lennie”

– közölte az egyik résztvevő, Kőmíves István.

A felújítás a tervek szerint két szakaszos lesz. Az első szakasz megvalósítását a város a jövő évben tervezi. A projekt finanszírozását a városvezetés önerőből kívánja megoldani. A tervezett költségek a közbeszerzési eljárás lezárta után válnak ismertté.

(mk)