"Pusztán az életem maradt, de az mindennél fontosabb" - megszólaltak a lakosok

2019. december 7. - 13:59 | Régió

A pénteki gázrobbanás sokak életét elvette, másoknak gyakorlatilag mindenük ott maradt a panelházban, és nagy valószínűséggel már soha nem térhetnek vissza oda.

"Pusztán az életem maradt, de az mindennél fontosabb" - megszólaltak a lakosok
Fotók: TASR - További felvételekért kattints!

A Korzár riportere járt a kimenekített lakosok és azok között, akik a gázrobbanás idején még munkában voltak.

A szörnyű pénteki napot, melyen több szomszédjuk is életét vesztette, legszívesebben örökre elfelejtenék.

"Ez egy rossz álom" - jegyezte meg a 42 éves Naďa. A tanítónő a hetediken lakott, nem sokkal felette történt a robbanás, mindene odalett.

"Nincs semmim. Úgy vagyok itt, ahogy a munkában voltam. Pusztán az életem maradt, de az mindennél fontosabb" - fogalmazott.

Kifejtette, hogy a munkában mondták neki, hogy ég a panelházuk. "Odarohantam, és alulról láttam a szomszédokat, ahogy menekítik őket" - tette hozzá.

Egyelőre felkínáltak számukra valamilyen pótlólagos lakhatást, de mindenkinek, akit a történtek érintenek, be kell jelentkeznie, és elmondania, hogy mire van szüksége. "Ez viszont csak rövidtávú megoldás. Hogy mi lesz azután, azt senki nem tudja. Reggel még parázslott a ház, nem tudom, hogy valaha még beengednek-e minket oda.

Nehezen találta a szavakat egy idős úr, aki lányával együtt otthon volt a robbanáskor. Szerencsére mindketten túlélték.

"Előtte szivárgott a gáz, azt éreztük. Én a konyhában voltam, a lányom a nappaliban, egyszer csak jött a nagy robaj, a lakás pedig tönkrement. Rongyokkal a szánk előtt álltunk a folyosón, majd kimentünk a balkonra, onnan menekítettek le a tűzoltók. Ez a nyolcadik emeleten történt" - mesélte a Korzárnak.

Anna néni az egyik szomszédos lépcsőházból ugyancsak nem tudja, mi lesz, mivel a lakásában maradtak a gyógyszerei. A lányához ment, nála aludt az éjszaka. Most viszont arra várnak, mi következik. Lánya elmondta a Korzárnak, hogy neki is volt ismerőse az elhunytak között, egy osztálytársa édesapja halt meg. "Vannak, akik rosszabbul jártak, mint mi" - fogalmazott.

A 73 éves Mária a műszaki szakközépiskola kollégiumában töltötte az éjszakát. Elmondta, hogy mikor elment gyógyszert venni, még fizetni sem tudott, de egy férfi kifizette helyette. Ő a 15-ös lépcsőházban lakott, ahol csak az ablakok törtek be, de szavai szerint az semmi ahhoz képest, ami a másik házban történt.

"Többen voltak ott az ismerőseim, mivel már 49 éve lakom itt. Többen dolgoztak onnan az egészségügyben, kollégák voltunk, találkoztunk séta közben. Amikor a robbanás történt, a számítógép mellé vetett az óriási lökéshullám" - szögezte le.

Ezután kiment, hátha tud segíteni, de szavai szerint már senkit nem engedtek oda a ház közelébe. "Így csak jó szóval próbáltunk segíteni" - mondta.

Azt mondták nekik, hogy menjenek messzebb, mert fennáll a veszélye, hogy az épület összeomlik.

"Nem ismertem fel, ki az, de láttam egy urat, ahogy kétségbeesetten kiabált a kilencedikről, aztán beomlott vele az egész balkon. Nem tudom, túlélhette-e, de sajnos valószínűleg nem. (...) Jöttek arra gyerekek is és ezt látták, szörnyű volt..."


Kapcsolódó cikkek:
Hétre nőtt az áldozatok száma – a tűzoltók már két és fél éve figyelmeztettek!
Újabb videók és fotók a helyszínről!
Egy biztonsági kamera megörökítette a robbanást Eperjesen! (Videó)
A liftakna megtelt gázzal, ez okozhatta az óriási robbanást a lakóházban – a rendőrség eljárást indított
Erős gázszagot éreztek a tömbház lakói a robbanás előtt, munkálatok zajlottak az épület mellett

(SME)