A pusztító erdőtüzek után Görögországban minisztériumot hoztak létre a klímaválság kezelésére

2021. szeptember 6. - 13:13 | Külföld

Görögország jobbközép kormánya új minisztériumot hozott létre a klímaváltozás kihívásainak kezelésére azt követően, hogy a nyáron hatalmas erdőtüzek pusztítottak az országban - jelentette be az athéni kabinet hétfőn.

A pusztító erdőtüzek után Görögországban minisztériumot hoztak létre a klímaválság kezelésére
-illusztráció- (Fotó: AP)

A tárca élére Hrisztosz Sztilianidiszt nevezték ki. A 63 éves Sztilianidisz 2014 és 2019 között az Európai Unió humanitárius segélyezésért és válságkezelésért felelős biztosa volt. A politikus ciprusi állampolgár, és görög állampolgárságot adományoznak neki, mielőtt pénteken letenné hivatali esküjét - mondta el Jannisz Ekonomou kormányszóvivő.

Sztilianidesz fogja összehangolni a tűzoltással és segélyezéssel kapcsolatos erőfeszítéseket, illetve ő felel azokért a politikai döntésekért, amelyek célja, hogy Görögország alkalmazkodjon az éghajlatváltozásra visszavezethető hőmérséklet-emelkedéshez.

A volt uniós biztos azt mondta: a kihívások és elvárások teljes tudatában fogadta el a tisztséget.

"Az éghajlatváltozás hatásai túlnőttek rajtunk, és késlekedés nélkül fel kell gyorsítanunk a nagyobb változást"

- hangsúlyozta.

"A katasztrófavédelem és a felkészültség a leghatékonyabb fegyver, amellyel rendelkezünk"

- tette hozzá.

Az athéni kabinet először Evangelosz Aposztolakisz egykori vezérkari főnököt és védelmi minisztert akarta kijelölni az új tárca élére, de ő az ígért pártközi egyetértés hiányára hivatkozva visszalépett.

(MTI)

Az idei nyáron kiterjedt erdőtüzek több mint ezer négyzetkilométernyi területet perzseltek fel Évia szigetén, valamint Görögország déli részén.

(MTI)