Putyin az orránál fogva vezette Macront – nyilvánosságra hozták a két elnök telefonbeszélgetését, amire négy nappal a háború kitörése előtt került sor

2022. június 29. - 10:52 | Külföld

Emmanuel Macron francia elnököt gyakran éri a kritika, miszerint csak az időt vesztegeti a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetéseivel. Most a nyilvánosságra került egy kilencperces felvétel, amely a két elnök társalgását rögzítette négy nappal az orosz invázió előtt.

Putyin az orránál fogva vezette Macront – nyilvánosságra hozták a két elnök telefonbeszélgetését, amire négy nappal a háború kitörése előtt került sor
Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron (Fotó: TASR/AP - archív felvétel)

A felvétel része annak a dokumentumfilmnek, amit június 30-án sugároz majd a France 2 tévécsatorna, a kommunikáció leíratát viszont már korábban nyilvánosságra hozta a francia média. A francia elnök vélhetően így próbálja javítani imidzsét, ugyanis a parlamenti választások eredménye a népszerűségének csökkenését jelezte.

A későbbi események tükrében a felvétel bizonyítja, hogy Putyin többször is hazudott, illetve orránál fogva vezette Macront. Hogy ki milyen jelentőséget tulajdonított a hívásnak, azt az is bizonyítja, hogy míg Macron az irodájából, tanácsadókkal körülvéve telefonált, addig Putyin egy sportcsarnok öltözőjéből, mivel épp hokizni készült.

„Először is egy dolgot, Vlagyimir” – mondta Macron.

„Ide hallgass, Emmanuel” – vágott közbe Putyin, de a francia elnök folytatta.

„Örülnék, ha először megmagyaráznád a helyzetet. És lehetőség szerint közvetlenül, ahogy azt szoktuk, elmondod nekem, hogy mik a szándékaid.”

„Mit mondhatnék? Magad is látod, mi történik” – válaszolta Putyin, aki azzal gyanúsította meg Zelenszkijt, hogy megsérti a minszki egyezményt. „Nem tudom, hogy hallottad-e a tegnapi kijelentését, miszerint Ukrajnának atomfegyverekhez kell hozzáférnie.”

„Nem, ez hülyeség” – kiáltott fel Macron tanácsadója, Emmanuel Bonne.

Ezt követően arról tanakodtak, hogy Zelenszkij hazudik-e, illetve, hogy a Nyugatnak meg kellene-e hallgatnia a szakadárok javaslatait. Macron ezt elutasította azzal, hogy demokratikus úton nincsenek megválasztva. Ennek ellenére igyekezett nyugtatni a helyzetet.

„Szükségem van rá, hogy egy kicsit segíts nekem. Feszült a helyzet a kapcsolattartási vonalon. Tegnap telefonáltam Zelenszkijjel, és mondtam neki, hogy nyugodjon le. Ezt újfent megmondom neki, hogy nyugtasson meg mindenkit a közösségi hálón, még az ukrán fegyveres erőket is. De szintén úgy látom, hogy neked az előretolt egységeidet kellene lenyugtatnod. Ha esélyt akarok adni a dialógusnak, csillapítani kell a helyzetet a régióban” – folytatta Macron.

„A gyakorlatozás az ukrán határon a terv szerint halad. Ma este valószínűleg véget ér. De a katonákat a határon hagyjuk, amíg a helyzet nem javul Donbasban” – mondta Putyin.

„Az elkövetkező órákban és napokban ne dőlj be semmilyen provokációnak” – figyelmeztette az orosz elnököt Macron, aki a hívás végén még megkérte, hogy találkozzon Biden amerikai elnökkel.

„Hogy őszinte legyek, épp jégkorongozni akartam. A sportcsarnokból beszélek veled” – válaszolta erre Putyin.

„Mindenesetre köszönöm neked, Vlagyimir. Maradjunk kapcsolatban reális időn belül. Ha valami, akkor hívj” – mondta Macron. „Köszönöm, elnök úr” – válaszolta Putyin franciául.

Másnap Putyin elismerte a kelet-ukrajnai szakadár államok függetlenségét, további három nappal később pedig Oroszország megszállta Ukrajnát.


(Čas.sk)