Putyin bértollnokai nagyot kavartak a brüsszeli robbantások körül

Csehszlovák Kém | 2016. március 23. - 09:12 | Vélemény

Az oroszok és a brüsszeli terrortámadás közötti kapcsolatot először az ukrán titkosszolgálat főnöke, Vasyl Hrcak vetette fel, aki Kijevben diákoknak tartott előadást a brüsszeli támadás napján. Hrycek szerint a terrarakció mögött “orosz nyom” is elképzelhető. “Nem csodálkoznék, ha bebizonyosodna, hogy ez a történet az orosz hibrid háború része, még akkor is, ha hivatalosan mindenki az Iszlám Államra fog mutogatni”, adta hírül a francia Canal 5 csatorna. Az ukrán vádakra Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a Facebookom válaszolt: “Hrysak egy bolond.”

Putyin bértollnokai nagyot kavartak a brüsszeli robbantások körül
Fotó: TASR/AP

Így vagy úgy, még ha el is fogadjuk, hogy az ukrán hírszerző séf túltolta a biciklit, több olyan körülményt találhatunk, amely ráerősít erre az érzésre: a terrortámadás Moszkva számára jól jött. Jegyezzük meg zárójelben: az eset másik nagy nyertese Orbán Viktor, aki most megint kapott fél év haladékot. De mik azok a körülmények, amelyek minimum érdekessé teszik Moszkva szerepét a történetben? Lássuk!

Terelés

Először a lifenews írta meg, hogy az orosz FSZB titkosszolgálat név szerint közölte a belga titkosszolgálatokkal, hogy kik az elkövetők, illetve hogy terrorcselekményeket fognak végrehajtani Brüsszelben. Két Szíriát megjárt fehérorosz állampolgár, Iván és Alekszej Dovbash, és a dagesztáni illetőségű, orosz és fehérorosz állampolgársággal is rendelkező Marath Junushov lehetnek az elkövetők, akik idén február végén utazhattak a belga fővárosba.

A hírt felkapta az ugyancsak Kreml-barát Sptutnyik is. A terrortámadás után Putyin elnök 888.hu-ja arról kezdett el cikkezni, hogy a gyanusítottak dagesztáni származásúak, Iván és Alekszej Dovbas, valamint a dagesztáni Marat Junuszov mindössze néhány vették fel a fehérororsz állampolgárságot. A kamuhírt a Lifenewsra és a Sputnyikra hivatkozva egy sor Putyin-hű média, többek között a a Lenta.ru , az RBC, a Moszkva Hangja, a Meduza, a RIA Novosti és az Izvestiya is átvette.

Csodás, és jó ha tudjátok, az orosz rezsimhű sajtón kívül ki futtatta meg még a kamuhírt? Hát a magyar közszolgálati televízió hiradója és a szintén a Fidesz-közeli Magyaridők. Ez utóbbi a pravda.ru alapján számolt be a gyanúsításról.

Gyorsan jött a leleplezés

De miért álítom, hogy mindez kitaláció lehetett? A hírrő ugyanis, amelyet feltűnő módon csak Kreml-barát sajtótermékek terjesztettek, egészen hamar kiderült, hogy nem igaz. Pontosabban szólva, meghallgattuk 2016-ban is a jereváni rádió híreit: a fiatalok nemhogy nem követtek el terrorista öngyilkos akciót, de nagyon is élnek. Történt, hogy független híroldalak megszólították a gyanúba kevert testvérpárt, akik feltették a hét legerősebb kérdését: "Ha mi voltunk az öngyilkos merénylők, akkor hogyan lehetünk életben?" Jogos, na. Mi pedig köszönjük a Radio Svabodának és az Euroradionak a leleplezést.

A támadás Európa központját érte

Gondoljuk át, mit jelentenek ezak a támadások, kinek az érdekében állhatnak. Ne kerüljük meg a brüsszeli terrortámadás után érkezett olyan orosz reakciókat sem, amelyek szó szerint kinevették az európaiakat. Alexej Puskov, az orosz parlament alsóházának elnöke például azt írta twitterjén, hogy amíg a NATO főnöke, Jens Stoltenberg a nem létező orosz fenyegetéssel foglalkozik és katonákat küld Lettországba, addig az orra előtt embereket ölnek meg Brüsszelben.

Nem kétséges: Brüsszel a NATO és az EU központja, egy itt véghezvitt akció komoly üzenettel bír: mindenki számára úgy tűnhet, az euroatlanti katonai szövetség gyenge, nem képes a közrendet, még saját központi területén sem. Ez az üzenet tökéletesen összhangban áll az Oroszországból és az orosz támogatással felhízlalt nyugat-európai szélsőjobb pártok által hangoztatott véleménnyekkel, kijelentésekkel.

Hamis videó

Egy másik érdekes adalék lehet az oroszországi kavarás spekulatív elemzésekor az a hamis videó, amely a keddi nap során nagy karriert futott be. Nem véletlenül. A videó ugyanis egy olyan orosz propaganda-termék, amelynek egyetlen célja lehetett: a brüsszeli tragikus események még hitelesebbé tétele és "egy valódi" felvétellel még jobban sokkolni az embereket.

A Wikipedia összegyűjtötte, az oroszországi Domodedovo reptéren, 2011-ben egy hasonló módon kivitelezett terrortámadást hajtottak végre, házilag készített robbanószerkezetet léptettek működésbe, amelyet szögekkel pakoltak tele. A bomba készítőinek személyazonosságára nem derült ki. Ennek ellenére, az orosz hatóságok az elkövetőkről, mint "kaukázusi iszlám terroristákról" beszéltek, ismeretlen okokból.

Terelés 2

Szintén különös, hogy a Kreml-barát Szputnyik a brüsszeli attak után hihetetlen gyorsan próbálta az eset kiváltó okait Törökországra, Moszkva Közel-Keleti térségben található fő riválisára terelni. A cikkben bemutatott cinikus spekuláció tényleges bizonyítékok nélkül próbálta a törököket bemártani, annyiban azonban segíthet, ha arra figyelünk: honnan próbálja a figyelmet elterelni.