Putyin csecsen bérgyilkosa legújabban Kijev lerohanásáról beszél (VIDEÓ)

2022. április 11. - 14:03 | Külföld

Az orosz csapatok oldalán Ukrajnában harcololó csecsenek vezetője, Ramzan Kadirov hétfőre virradóra Telegram-oldalán egy újabb offenzívát jelentett be. Szerinte nemcsak az ostromlott Mariupol kikötőjének elfoglalására kerül sor, de Kijev és más ukrán városok ellen is támadást indítanak. Ijesztő dolgokat állít, de ha megnézzük, milyen felvételek születtek róla a közelmúltan, kissé megkönnyebülhetünk.

Putyin csecsen bérgyilkosa legújabban Kijev lerohanásáról beszél (VIDEÓ)
wikipédia

"Először teljesen felszabadítjuk Luhanszkot és Donyecket... aztán bevesszük Kijevet és a többi várost is" Ilyen feladattal bízott meg a drága elnökünk, Vlagyimir Putyin - hangoztatta Kadirov egy hétfő hajnali posztjában, amiben jelezte, szerinte a cél világos: meg kell semmisíteni az ukrajnai nácikat.

A militáns csecsen politikus meglehetősen elkötelezett az orosz államfő mellett, hiszen rögtön a február végi katonai agresszió megindításakor megüzente, Putyin helyes döntést hozott, és minden körülmények között teljesítik a parancsait.

Ha azonban megpróbálunk elvonatkoztatni ettől a sok szörnyűségtől, amit ez a putyini háború okoz, a kaukázusi bohócon mulatni is lehet. Rögzülhetett az emlékezetünkben az, amikor Kadirov azzal fenyegette meg Európát, hogy törölnie kell az Oroszországgal szemben kivetett szankcióit, különben szembe kell néznie a következményekkel, és egy nem létező dátumot - február 31-ét - tűzött ki határidőnek.

Azóta a netet elárasztották az olyan felvételek, ahol abban gyönyörködhetünk, mekkora balfék a csecsenek rettegett első embere, meg az általa Ukrajnába vezényelt harcosai, akiket a fura videóik miatt tik-tok hadseregnek is becéznek.

Ismertek Kadirovról azok a felvételek, ahol labdákkal balfácánkodik. Az már egyszer világos, hogy a félelemkeltőnek beállított csecsen alak aligha nevezhető a Kaukázusok Michael Jordanjának.

Egy nappal később aztán egy olyan videót raktak fel a Twiterre, ahol nyilvánvalóvá vált, hogy Kadirov távolról sem egy Lionel Messi.

De hogy pozitív dolgot is említsünk erről a kaukázusi népről, azt sem árt tudni, hogy a csecsenek között akadnak olyanok, akik az ukránok oldalán harcolnak, mégpedig 2014 óta, amikor Moszkva betette a bakancsos lábát a szomszédos országba.

Az idén 46 éves Kadirov azt követően került hatalomra, hogy 2004-ben egy bombamerényletben életét vesztette az apja, Ahmad Kadirov, aki addig Csecsenföld elnöke volt. Kadirov keményen fellépett a dzsihadisták és a Csecsenföld függetlenségét szorgalmazók ellen. Az elmúlt időszakban több csecsen ellenzékit gyilkoltak meg Európában. Köztük volt például a 43 éves Mamihan Umarov, aki Bécsben élt, vagy a 44 éves Imran Alijev, akit az észak-franciaországi Lille városában késeltek halálra.

Csecsenföld a Kaukázusban, az Oroszországi Föderáció déli részénél fekszik. A Szovjetunió felbomlása után sokáig vitatott hovatartozású terület volt, a csecsenek két háborúban is megpróbálkoztak a függetlenség kivívásával, de sikertelenül. Az orosz hadsereg ugyan kivonult a területről, de a hatalmat Moszkva-barát erők uralják.

(sp)